Aktiespararna

Det nya hotet mot Bitcoin

Av Redaktionen
28 november 20174 min lästid

Energiförbrukningen vid bitcoinbrytning måste ned snabbt.
– I annat fall kommer staterna att förbjuda bitcoin, varnar Anders Elgemyr, vd för analysfirman Jarl Securities.

Det är inte bara priset för kryptovalutan bitcoin som rusat i höjden utan även energiåtgången vid brytningen, tävlingen mellan olika datornätverk att få ta del av utdelningen av nya bitcoins.

Hittills har hotbilden mot bitcoins framfart framförallt handlat om risken för statliga regleringar och konkurrurens från andra digitala valutor och transaktionsmedel, till exempel i form av konkurrerande kryptovalutor, centralbanker och digitala jättar som Amazon.

Men den ökade konkurrensen sätter också press på brytningsprocessen, som förutsätter allt dyrare och större datoranläggningar.

Att uppskalade serverhallar kräver mer energi kanske inte är någon överraskning.

"Stiger extremt snabbt"

– Men vi hade missat magnituden. Enligt flera undersökningar så stiger förbrukningen extremt snabbt, säger Anders Elgemyr, vd för analysfirman Jarl Securities.

Jarl Securities har bland annat studerat rapporter från Hamiltoninstitutet vid universitet i Maynooth på Irland, som även uppmärksammats i branschmedia.

Enligt dessa källor uppgår energikonsumtionen för att bryta bitcoin i dag till 29 terrawattimmar (TWh, tusen miljarder wattimmar), vilket är 0,13 procent av jordens totala energiförbrukning, skriver Jarl Securiets i sitt nyhetsbrev.

– Det kanske inte låter så mycket men innebär att förbrukningen från bitcoin ligger emellan den nationella förbrukningen i Slovakien och Danmark, säger Anders Elgemyr.

Brytningen av bitcoin motsvarar några procent av USA:s förbrukning, 5 procent av Tysklands och 20 procent av Nederländernas, skriver Jarl Securities.

Åtgången rusar

Dessutom rusar energiåtgången, enligt experternas prognoser.

Skulle brytningsprocessens energiförbrukning fortsätta i samma takt skulle den stå för en betydande del av världens energiförbrukning inom några år, varnar Jarl Securities.

Miljöbelastningen innebär också ett hot i sig mot bitcoin-valutan.

– Få miljöproblem är lättare att komma tillrätta med: Det är ju bara att förbjuda valutan, säger Anders Elgemyr.

"Finns självklart bättre sätt"

Men Elgemyr understryker samtidigt att han räknar med att bitcoinsystemet utvecklar smartare distributionssätt än den energislukande brytningsverksamheten.

– Det finns självklart bättre sätt att fördela nya bitcoins än att låta datorerna springa chicken-race mot varandra, säger han.

En lösning på brytningsproblemet skulle vara att slumpmässigt skicka ut bitcoin och att den som fick en bitcoin också skulle få betala en viss procentsats av värdet till de företag som upprätthåller bitcoinsystemet, enligt Anders Elgemyr.

– Låt oss vara tydliga: Vi älskar bitcoin. Vi ser det som en fantastiskt rolig utmanare till centralbankerna och vi tror att bitcoin har framtiden för sig.

FAKTA

Brytning (mining) av bitcoin

Att “bryta” bitcoin innebär att datorer i ett bitcoinnätverk arbetar för att generera nya bitcoin så snabbt som möjligt enligt speciella bitcoinalgoritmer.

Datorerna bekräftar samtidigt överföringar av bitcoins.

Var tionde minut delas 25 nya bitcoins ut, vilka nätverken tävlar om.

Dela med dig