Aktiespararna

Det signalerar fortsatt börsuppgång

Av David Flatbacke-Karlsson
7 juli 20174 min lästid

Känner du för att kliva av börsen efter den starka utvecklingen på sistone?
Kanske är det värt att ytterligare ett tag med att göra det.
Åtminstone om historien fortsätter att upprepa sig.

Många tror att en börskrasch lurar runt hörnet.

Men en klassisk indikator med över 100 år på nacken visar annorlunda.

Därför kan det fortsatt vara köpläge på börsen.

Här är indikatorn

Världens börser har gått som tåget, minus några tillfälliga nedgångar, de senaste åren. Nu tror många analytiker, experter och ekonomer att en ordentlig sättning kan ligga nära tillhands i och med den nu åtta år långa trenden av positiv tjurmarknad.

Men en speciell börsindikator menar annat. Det var mer än 115 år sedan som Charles Dow, mest känd som grundare av tidningen Wall Street Journal, tog fram ”Dow-teorin”. Den anses vara den äldsta marknadsindikatorn som investerare följer flitigt även 2017.

Bland annat varnade indikatorn för en stundande nedgång ett par månader före IT-kraschen 2000 och gav tydliga signaler om att det var köpläge efter Lehman Brothers-kraschen i april 2009, skriver Dagens Industri.

Indikatorn innehåller två Dow Jones-index. Industri och transport. Indexduon bekräftar, enligt teorin, en trend på Wall Street. För att ha en stabil börsuppgång ska gå att se som en tjurmarknadstrend måste båda indexen vara uppe på rekordhöga nivåer.

Fick helt rätt

Mycket riktigt kom indexen att sammanfalla i måndags. Amerikanska transportaktier noterade en ny, historisk högstanivå och nådde samma höjd som Dow Jones industriindex.

– De senaste 15 till 20 åren har människor hittat på massor av nymodiga indikatorer som de tror fungerar bättre för att förutse marknaden. Men det finns en anledning att detta mått levt kvar under mer än 100 år, säger James Paulsen, chef för investeringsstrategier på The Leuthold Group, till DI.

James Paulsen är övertygad om att börsen kan stiga i ytterligare ett eller två år till.

– Aktier är dyrare i dag, relativt den vinst som företagen får in, än vad de har varit historiskt.

”Kommer inte få uthållig nedgång”

Investeringsstrategen är tydlig med att endast höga värderingar inte kan få tjurmarknaden på fall. Det krävs något betydligt större, som en stor ekonomisk recession, för att vågskålen ska tippa över i motsatt riktning. James Paulsen tror heller inte att någon större sättning är att vänta inom kort.

– Om vi inte har en recession så kommer vi inte få se en björnmarknad inom snar framtid. Vi kanske får en korrektion på kort tid, men inte en uthållig nedgång, säger han.

FAKTA

Dows indexteori

Charles Dow menade redan år 1900 att för en trend ska kunna bekräftas måste index bekräfta varandra. Dow använde de två indexen som han själv hade tagit fram, Dow Jones Industrial Average (DJIA) och Transportation Average.

Han antog att om marknadsförhållanden faktiskt var sunda, som ett stigande industri-index skulle kunna tyda på, skulle järnvägsindustrin också tjäna på den ökade industrin i och med frakten av material till industrierna.

Om tillgångspriserna stiger men kostnader för transport inte följer med i prisutvecklingen, betyder det att trenden inte är hållbar.

Även motsatsen gäller: om transportindex går bra, men övriga marknaden går dåligt, finns ingen tydlig marknadstrend

Källa: Dagens Industri

Dela med dig