Aktiespararna

Det svänger ju

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
13 december 20185 min lästid

Allmän reflektion

Berg- och dalbanan på börsen fortsätter, sentimentet är svagt och det känns som att varje uppgångsdag efterföljs av två minusdagar. Men vi får inte tappa modet för det.

För att citera Baloo i Djungelboken: ”Come on katten, det svänger ju”.

Vi får nog helt enkelt vänja oss vid att börsen inte längre är en lika trevlig plats som den varit de senaste åren där vi haft en i princip obefintlig volatilitet och stadigt stigande aktiekurser.

Vi befinner oss nu i en ny fas, en sencyklisk fas, där volatiliteten hela tiden kommer att göra sig påmind.


Utvecklingen på börsen har minst sagt varit svängig på senaste.

Julhandel och Ingves

Julen står för dörren och svensk julhandeln väntas återigen slå nya rekord. Den växande e-handeln är den främsta anledningen. Att julafton ligger på en måndag är en annan.

Konsumtion är viktigt för att de ekonomiska hjulen ska snurra. I USA brukar man grovt räkna på att konsumtionen står för 70 procent av hela den inhemska ekonomin.

Vikande konsumtion hos hushållen var den främsta bidragande faktorn till att svensk BNP föll under det tredje kvartalet. Visst kan man peka på tillfälliga faktorer, såsom varmt väder och stark bilförsäljning i andra kvartalet, men det bör också ses som en direkt konsekvens av en rad andra faktorer.

En skakig bostadsmarknad, svagare börs samt en Riksbank som snart äntrar sin räntehöjningscykel har alla bidragit till att de skuldsatta svenska hushållens köplust har dämpats.

Det är en oroande trend som tillsammans med en svag byggmarknad riskerar att dra ner svensk ekonomi i recession.

Vi får se om julhandel och Ingves kan se till att undvika det.

Inflationssiffrorna överraskade åtminstone på nedsidan senast och ökar därmed sannolikheten för att Riksbanken inte kommer att höja räntan nästa torsdag.

Fallande långräntor

Vi blickar utanför svensk ekonomi och konstaterar att långräntorna i världen har sjunkit med nästan 0,5 procent från tidigare räntetoppar i takt med börs-och råvaruprisfall med lägre inflationsförväntningar som följd. En rörelse som bör tolkas som att marknaden nu ser recession som ett större hot än inflation under nästa år.

Amerikanska 10-åringen senaste sex månaderna.

Värdering

Vi noterar att värderingarna på den svenska börsen nu är mer eller mindre ”normaliserade” med en multipelkontraktion på över 15 procent under året. Ser vi till aggregerade p/e-tal, EV/EBIT samt direktavkastningar ligger de kring historiska snitt.

Cykliska bolag har sett större multipelfall. Framåtblickande 12-månaders rullande p/e-tal har exempelvis fallit med 30 procent på ett år. Alltså ungefär lika mycket som aktiekurserna har fallit om vi ser till portföljbolagen Sandvik och Volvo.


Aktiekurserna i Volvo och Sandvik sedan årsskiftet.

Rekyldags?

Vi är fortsatt av åsikten att så länge vi slipper nya obehagliga överraskningar så borde vi rimligen få en lite större rekyl uppåt på börsen i närtid. Många aktier är rejält översålda och ser väldigt billiga ut.

I senaste veckans inlägg menade vi på att vi vill se dollarn försvagas och oljan stärkas för att vi ska våga bli positiva till börsen på lite längre sikt. Andra triggers skulle vara om USA och Kina når en riktig lösning på handelskriget eller att Kina drar igång och stimulerar sin ekonomi kraftigt.

Men…

Risken ligger såklart i huruvida prognoserna ligger för högt i nuläget och att de ska ner ytterligare. De kraftiga börsfallen och råvaruprisfallen bör åtminstone ses som en kraftfull markering att tillväxten globalt kommer att bli svagare framöver.

Vi väljer att sitta på händerna och inte göra något i portföljen utan ligger fortsatt fullinvesterade i aktier med en tydlig tilt åt det defensiva hållet.

Alla grafer är hämtade från Refinitiv (Thomson Reuters)

Om Korta Portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Dela med dig