Aktiespararna

Det värsta är ännu inte över

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
8 februari 20188 min lästid

Artikeln publicerades torsdagen den 8 februari 2018 klockan 11.49

Allmän reflektion

Den senaste veckan har det varit berg- och dalbana på världens börser. Stora nedgångar har varvats med stora uppgångar i kursrörelser som vi inte har sett på ett bra tag.

Många investerare har också skrämts av att volatiliteten nu ser ut att ha kommit tillbaka på den globala kapitalmarknaden efter en lång period av lugn segling.

Rörelsen började i USA

Nedgångarna började på allvar i USA förra fredagen (2 februari), när Dow Jones Industrial Average (DJIA) noterade en nedgång på illavarslande 666 punkter vid stängning. Även det bredare S&P 500-indexet noterade stora nedgångar, likaså teknikorienterade Nasdaq.

Rörelsen markerade startskottet för en våg av säljtryck som sedan intensifierades många gånger om under måndagen (5 februari) denna vecka.

Vi trodde knappt våra ögonen när vi såg att DIJA hade rasat med över 4,5 procent eller cirka 1200 punkter klockan 22.00 svensk tid i måndags. Liknande tendenser syntes även på S&P 500 och Nasdaq som båda var ned med mer än 4 procent.

VIX rusade

Mest iögonfallande var dock hur skräckindikatorn, mätt som VIX-index som mäter skillnaden mellan sälj- och köpoptioner på S&P 500, rusade till över 50 i efterhandeln – den högsta nivån sedan finanskrisen.

För bara några månader sedan låg samma VIX-index varaktigt under 10 och strategin att ”sälja VIX” hade blivit populärt både bland småsparare och hedgefonder.

Rörelsen var så kraftfull att tvångslikvidering triggades i instrument som VelocityShares Daily Inverse VIX som handlas under symbolen XIV i USA.

För att fånga dramatiken i den här rörelsen vänligen se nedanstående graf över XIV

And it’s gone. Grafen visar den dagliga utvecklingen för XIV-instrumentet. Notera hur det tog flera år att nå 140-dollarsnivån, men enbart en dag att rasa till ett ensiffrigt tal.

Än så länge vet vi inte omfattningen och skadeeffekterna av det här raset utanför ägare av instrument som XIV (som mer eller mindre förlorade allt).

Uppgifter har emellertid framkommit att europeiska pensionsförvaltare har tillämpat samma strategi att ”sälja volatilitet” – men det återstår att se vem som har ”simmat naken”.

Analogin att plocka upp 50-öringar framför en vägvält passar onekligen in på investerare som valt att sälja VIX:n

Rekyl uppåt

Under gårdagen kom en efterlängtad rekyl uppåt på Stockholmsbörsen och flera andra ledande europeiska börser noterade breda uppgångar.

Initialt var det muntra tongångar även i USA som öppnade starkt i den inledande handeln.

Många investerare drog därför en lättnadens suck och hoppas nu på att ”det värsta är över”. Att korrektionen förvisso var hastig, men att nedgångarna närmar sitt slut.

Det värsta är ännu inte över

Under gårdagen föll kurserna återigen tillbaka i USA och framåt stängning var nya nedgångar ett faktum. Det var inga stora rörelser att tala om, men samtidigt en bekräftelse på att sentimentet tycks ha kommit in i en ny fas.

En av de främsta förklaringarna bakom det stora börsraset för några dagar sedan var också de snabbt stigande obligationsräntorna – där räntan på en tvåårig amerikansk statsobligation noterade 2,19 procent intradag medan 10-åringen var uppe runt 2,85 procent innan raset.

Efter ett hastigt räntefall i samband med börsnedgången är nu räntorna tillbaka på samma nivåer som innan raset. Det pressar aktiemarknaden.

Vi räds samma scenario som den kända investeraren Peter Schiff (visserligen lite av en dysterkvist) twittrade ut under gårdagen.

Rent tekniskt ställer vi oss också skeptiska till att det blir en V-formation efter det här kraftiga raset. Allt är möjligt, men vi bedömer att det sannolikt finns mer på nedsidan.

S&P 500 stängde exempelvis under 50 dagars glidande medelvärde igår och enligt vår mening behöver indexet ned och vända kring 200 dagars glidande medelvärdet för att bekräfta att nedgången är över. Baserat på gårdagens stängning är det cirka 5 procent dit.

Se nedanstående graf

Grafen visar den dagliga utvecklingen för S&P 500-indexet 1 år tillbaka i tiden, där den blåa linjen är 50 MA medan den röda linjen är 200 MA. Uppåtrekylen kan mycket väl vara en fälla.

Liknande tendenser ser vi för Dow Jones Industrial Average-indexet. Under gårdagen stängde även Dow under 50 MA och det är cirka 8 procent till 200 dagars glidande medelvärde.

Se nedanstående graf

Grafen visar den dagliga utvecklingen för DJIA-indexet 1 år tillbaka i tiden, där den blåa linjen är 50 MA medan den röda linjen är 200 MA. Uppåtrekylen kan mycket väl vara en fälla.

Tar ned risken

Eftersom Korta Portföljen har en kortsiktig orientering (1-6 månader) väljer vi därför att göra radikala förändringar i portföljen. Om ledande amerikanska börsindex ska ned med mellan 5-8 procent befarar vi att Stockholmsbörsen kan falla med över 10 procent närmaste tiden.

Global tillväxt är förvisso god, men kombinationen av högre inflationsförväntningar och högre räntor kan bli en giftig cocktail för börsklimatet och då dras även bra bolag med i fallet.

Vi har länge väntat på en börskorrektion och bedömer nu att vi ska ned mer innan vi återigen ska fortsätta det så välbekanta uppgångsspåret på börsen.

Mot denna bakgrund väljer vi att göra följande ommöblering i portföljen

Vi säljer av:

  • Hela positionen i Hexpol (77 kr), Dometic (86 kr), Fagerhult (96 kr) och Inwido (83,5 kr)
  • Vi gillar alla fyra bolagen långsiktigt, men försäljningen sker givet aktiernas utsatthet
  • Senast i förra veckan ökade vi i Inwido på kurs 76 kronor och aktien har klarat börsturbulensen förvånansvärt väl och stigit med cirka 10 procent men sammantaget en minusaffär
  • Avkastningen på Hexpol kan summeras till: - 12,2 procent
  • Avkastningen på Dometic kan summeras till: + 24,6 procent
  • Avkastningen på Fagerhult kan summeras till: - 2,3 procent
  • Avkastningen på Inwido kan summeras till: - 7,2 procent

Vi köper in:

  • Investmentbolaget Investor (kurs 364 kr)
  • Även om Investor kan dras med ned i ett eventuellt börsfall lockar mixen av den stora substansrabatten, portföljen samt de onoterade innehaven
  • Riktkursen sätts till 420 kronor

Vi ökar positionen i befintliga:

  • Innehaven i Loomis (kurs 294 kr) och AAK (740 kr)
  • Båda bolagen presenterade solida bokslut och erbjuder goda tillväxtmöjligheter
  • Aktiernas defensiva karaktär kan även gynnas prissättningen på en relativ basis

Kassaandelen

Kassaandelen uppgår efter förändringarna till 37 procent av portföljvärdet. Den höga kassaandelen förklaras av det osäkra läget på börsen och vår rådande marknadssyn.

Vi väljer även att placera delar av kassaandelen (10 procent) i SEBs Korträntefond USD (kurs 19,36 kr) som ger portföljen exponering mot amerikanska dollar.

Fonden placerar i amerikanska räntepapper med en kort löptid. Vi bedömer att USD/SEK kan stiga kraftigt vid eventuella fortsatta kursfall på börsen och om oron sprider sig.

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Dela med dig