DI: Mediokert utgångsläge för börsens tyngsta sektor
"Verkstadsjättarnas rapporter för första kvartalet drunknade precis som många andras i stormen efter president Donald Trumps utspel om tullar, hans högintensiva handelskrig mot Kina, krypskyttet mot Fed-chefen Jerome Powell och i marknadens oro för dollarn och recession", skriver Di.
Ännu syns inte all tullkalabalik och recessionsoro i verkstadsbolagens siffror.
Enligt Mikael Vilenius är nyckeln om konjunkturen och verkstadsvinsterna verkligen står inför den korta och grunda svackan som analytikerna tror på och placerarna verkar räkna med och därför tittar mer på 2026 än 2025. Eller om det vi ser nu är början på en längre och djupare nedgång.
Faller vinsterna i år skulle det vara andra året i rad efter fjolårets måttliga nedgång med 2 procent, då främst orsakad av vinsttunga AB Volvos kraftiga minskning. Under de senaste 20 åren har de inte fallit tre år i rad.
Det aktuella analytiker- och placerarspåret upplevdes på riktigt under finanskrisåret 2009, under 2013 med euroskuldkris och slutet för supercykeln för råvaror och så under pandemin 2020. Då föll verkstans vinster med 89, 16 respektive 26 procent för att året efter stiga igen.
De tre åren gav verkstadsindexet en totalavkastning på fantastiska 55 procent men också mer modesta 10 respektive 15 procent. Det är bra. Men relativt börsen var verkstäderna ändå ingen superhit. Under 2009 och 2020 gick de ”bara” lika bra och under 2013 klart sämre.
"Verkstan har glänst mer än börsen och kommer att göra det igen. Men historiskt har det funnits bättre utgångslägen att ligga tungt i börsens tyngsta sektor", skriver Mikael Vilenius.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.