Aktiespararna

Dippköper investmentbolaget

16 december 20216 min lästid
Korta portföljen.
Marknadsläget Fed-chef Powell lyckades med konststycket att lugna marknaden trots att man nu dubblar tapering (alltså minskning av tillgångsköp) till 30 miljarder dollar i månaden och därmed kommer dem att vara klara redan i mars. Förväntningarna hos Fed själva ligger nu på tre räntehöjningar under nästa år. En mer hökaktig ton bekräftas och det nu utslitna ordet ”transitory” (övers. övergående) har nu ersatts av ”persistent” och till och med ”entrenched”. Alltså ihållande och befäst. Sannolikheten för en räntehöjning i mars är nu uppe på 47 procent.

Inga negativa överraskningar

Sammantaget var dock beskeden väntade och marknadens förväntningar för nästa år ligger nu i linje med Fed själva, vilket fick investerare att dra en lättnadens suck.

Amerikanska börsen stängde mellan 1,5-2,5 procent upp och volatiliteten sjönk. Börsen var uppenbarligen rädd för något värre.

Positivt för börsen trots allt

Vår tolkning är att marknaden gillar att räntan inte kommer att höjas innan mars och att de förväntade räntehöjningarna nu är helt inbakade i prognoserna, vilket skapar en efterlängtad stabilitet och minskad osäkerhet.

Det i sin tur skulle kunna medföra en högre riskaptit och därmed kunna hjälpa till att få börsen att åter börja klättra vidare norrut.

Samtidigt är vi oundvikligen på allvar in i en ny marknadsfas med stigande räntor vilket med största sannolikhet kommer innebära ett fortsatt volatilt marknadsklimat.

Virusoro

Smittspridningen av Omicron fortsätter däremot i allt snabbare takt. Läget är fortsatt osäkert, likaså konsekvenserna för olika sektorer.

Men vaccination ser ut att mildra symtomen betänkligt och den amerikanska smittskyddsexperten Anthony Fauci sa igår på en presskonferens: “There is no need for a variant specific booster against Omicron; existing boosters provide the strongest protection against Omicron”. Positivt.

Vaccinationsutrullningen fortsätter världen över


Portföljförändringar

Nu över till portföljen där vi väljer att ta en inledande position i investmentbolaget VNV Global.

VNV Global är ett investmentbolag påminnande om Kinnevik och hade i slutet på september ett substansvärde på 122,50 kronor per aktie.

Aktien däremot, den handlades till 105 kronor och rabatten var alltså 17 kronor eller 14 procent. Sen stack aktien uppåt till 133 kronor i mitten på november för att därefter rasa under hundralappen och nu handlas runt 97 kronor. En liknande resa kan vara på G. På den är vi med.

  • VNV:s största innehav är internationellt eller globalt inriktade e-hälsovårdstjänsten Babylon som i september värderades till 10 dollar per aktie och därefter börsnoterats i New York via en Spac.
  • VNV:s innehav på 43 miljoner aktier var alltså värt cirka 430 miljoner dollar vilket motsvarade 29 procent av substansvärdet. Sedan dess har Babylon tappat en tredjedel av sitt värde ned till kursen 6,36 dollar igår. För VNV handlar det om cirka 1,5 miljarder kronor eller 13 kronor per aktie.
  • Näst största innehavet Voi, med elsparkcyklar, är onoterat men här är nyhetsflödet blandat och det finns inte skäl att tro på ett värdefall. Detsamma gäller BlaBlaCar, en samåkningstjänst som redan värderats ned med anledning av att pandemin fortsätter.

Aktiekursen i VNV Global senaste året där tidigare bottnar kring 90 kronor plötsligt är i spel igen.

  • En annan stor händelse på sistone är den riktade nyemission på 9,7 miljoner aktier till kurs 123 kr, totalt 1,2 miljarder kr, som vältajmat gjordes den 19:e november.
  • Redovisat substansvärde enligt våra beräkningar bör nu ligga på 13,3 miljarder kronor eller 115 kronor per aktie. Aktien handlas alltså med en rabatt på 18 kronor eller 16 procent. Det är högt för här finns en portfölj med 17 investeringar i onoterade bolag, värda mer än 100 miljoner kronor, och ett antal mindre.
  • Fokus är på digitala marknadsplatser och företag med starka nätverkseffekter vilket ligger rätt i tiden. Flera som följer bolaget värderar innehaven högre än de redovisade värde som VNV rapporterar och som vi använder.
  • Flera investmentbolag handlas med premie idag. VNV borde ligga i nivå med substansvärdet och vi tar alltså sikte på 115 kronor i första svängen. Det kan bli mer.
  • Aktien plockas in till kursen 97 kronor och positionen utgör 7,5 procent av portföljen.

Vi säljer…

Millicom lämnar trots att aktien blivit allt billigare också ställt mot aktuell intjäning och växande rörelseresultat. Problemet är kommande nyemission.

  • Nyemissionen ska göras för att finansiera utköpet av minoritetsägaren, med 45 procent, i Millicoms största, stabila och lönsamma dotterbolag Tigo Guatemala.
  • Utköpet görs till 2,2 miljarder dollar och värderingen blir 6,2 x Ebitda (rörelseresultatet före avskrivningar) vilket är rimligt. Att dottern blir helägd är bra för kassaflödet framöver.
  • Millicom har 100 miljoner aktier utestående. Börsvärdet ligger alltså på 24,5 miljarder kronor eller 2,7 miljarder dollar. Det är lite eftersom aktien handlas till hälften av flera riktkurser. Men det gör utköpet på 2,2 miljarder dollar till en jättepeng.

Aktiekursen i Millicom senaste två åren. Skulle aktien komma ner ytterligare och till och med börja närma sig det tekniska stödområdet kring 200 kronor är vi sannolikt köpare igen.

  • Idag har Millicom kallat till en extra bolagsstämma den 24:e januari i Luxemburg där beslut ska tas att kunna utöka antalet aktier till maximalt 200 miljoner. Hur emissionsvillkoren blir i kommande tänkta företrädesemission är inte känt.
  • Sammantaget har vi svårt att se uppsida i aktien på kort sikt på grund av nyemissionen. Den kan mycket väl återkomma när vi tror att intresset väcks på nytt.
  • vi säljer hela innehavet till kursen 246 kronor.

Övriga portföljhändelser

Embracer gjorde igår ett jätteförvärv för 2,75 miljarder euro i Frankrike. För att inte behöva låna för mycket gjordes en riktad nyemission på 6 miljarder kronor till kursen 87 kronor.

Aktien stängde på 90,70 kronor igår och rabatten blev alltså måttliga 4 procent. Med fler aktier blev utspädningseffekten 6,4 procent.


Aktiekursen i Embracer senaste två åren.

Embracer-aktien öppnade runt 90 kronor i morse och har nu kanat utför. Vår tro är dock att aktien, återigen, kommer hitta tillbaka.

Portföljen i sin helhet efter genomförda förändringar

/Calle & Daggen

Dela med dig