Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-08-28

Dollarn under 8 kronor

wysiwyg_image

Den amerikanska dollarn fortsätter att försvagas och handlas nu under 8 kronor för första gången på ett år. Klockan 9:51 stod USD/SEK i 7,97, något högre än dagslägsta som noterades kring 7,95 tidigare. 

Sedan 31 december 2016 har dollarn försvagats med över 12,6 procent. 

wysiwyg_image

Grafen visar utvecklingen för valutaparet USD/SEK sedan ett år tillbaka. Efter Fed-chefen Janet Yellens anförande vid konferensen i Jackson Hole i fredags fortsatta nedgången. 

Nedåtrörelsen har pågått en tid och skett i spåren av förändrade räntehöjningsutsikter i USA och en allt bättre konjunktur i Europa. Dollarn befann sig i en stigande trend mot en rad världsvalutor (däribland euron) sedan 2014 till början på 2017 och en delförklaring till det kraftiga fallet på senare tid kan även finnas i vinsthemtagningar. 

Dollarförsvagningen påverkar även Sverige och i förlängningen även hur Riksbanken kan tänkas agera framöver.

Med en stark svensk krona blir importerade varor billigare och på andra sidan blir svenska exportvaror dyrare. På så vis påverkas inflationsdynamiken i Sverige och eventuella räntehöjningar kan skjutas på framtiden. 

Om fallet fortsätter är det inte helt otänkbart att Riksbanken sjösätter motåtgärder eller väljer att intervenera på marknaden i syfte att försvaga kronan. Men än så länge är läget oklart. 

Redaktionen

Bildkälla: Yahoo

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.