Aktiespararna

Dollarn under 8 kronor

Av Redaktionen
28 augusti 20171 min lästid

Den amerikanska dollarn fortsätter att försvagas och handlas nu under 8 kronor för första gången på ett år. Klockan 9:51 stod USD/SEK i 7,97, något högre än dagslägsta som noterades kring 7,95 tidigare.

Sedan 31 december 2016 har dollarn försvagats med över 12,6 procent.

Grafen visar utvecklingen för valutaparet USD/SEK sedan ett år tillbaka. Efter Fed-chefen Janet Yellens anförande vid konferensen i Jackson Hole i fredags fortsatta nedgången.

Nedåtrörelsen har pågått en tid och skett i spåren av förändrade räntehöjningsutsikter i USA och en allt bättre konjunktur i Europa. Dollarn befann sig i en stigande trend mot en rad världsvalutor (däribland euron) sedan 2014 till början på 2017 och en delförklaring till det kraftiga fallet på senare tid kan även finnas i vinsthemtagningar.

Dollarförsvagningen påverkar även Sverige och i förlängningen även hur Riksbanken kan tänkas agera framöver.

Med en stark svensk krona blir importerade varor billigare och på andra sidan blir svenska exportvaror dyrare. På så vis påverkas inflationsdynamiken i Sverige och eventuella räntehöjningar kan skjutas på framtiden.

Om fallet fortsätter är det inte helt otänkbart att Riksbanken sjösätter motåtgärder eller väljer att intervenera på marknaden i syfte att försvaga kronan. Men än så länge är läget oklart.

Redaktionen

Bildkälla: Yahoo

Dela med dig