Aktiespararna

Domen har fallit i HQ-härvan

Av Redaktionen
14 december 20173 min lästid

Aktietorgslistade HQ AB förlorar tvistemålet mot den tidigare ledningen, däribland Mats Qviberg, och ska ersätta motparten med 260 miljoner kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande från Stockholms tingsrätt.

"Tillräckligt samband mellan konstaterad oaktsamhet och skadan föreligger inte och skadeståndsmålet har därför ogillats. Även yrkanden om återbäring och bristtäckning av vinstutdelning från HQ AB för åren 2007, 2008 och 2009 har ogillats", heter det där.

HQ AB:s aktie är handelsstoppad av Aktietorget sedan torsdagsmorgonen.

Börsvärdet uppgår till 432 miljoner kronor, baserat på en aktiekurs på 0:85 kronor per aktie och 508 miljoner aktier.

Rättegångskostnaden på 260 miljoner kronor motsvarar 0:51 kronor per aktie. I senaste kvartalsrapporten redovisade HQ AB likvida medel på 9,5 miljoner kronor, motsvarande strax under 0:02 kronor per aktie.

Nyhetsbyrån Direkt har sökt HQ AB:s styrelseordförande Christer Sandberg, advokat, för kommentar om eventuella avsikter att överklaga tingsrättsdomen.

Carl-Henrik Nordberg, jurist på Aktietorgets avdelning för informationsövervakning, meddelar Nyhetsbyrån Direkt att detta, det vill säga HQ AB:s inställning till och kommentarer om domen i form av ett pressmeddelande, avgör när handeln släpps på igen.

Hur lång tid bolaget får på sig att informera är en avvägning mellan snabbhet och korrekt information, säger han vidare.

I ett pressmeddelande publicerat strax efter Nyhetsbyrån Direkts samtal med Carl-Henrik Nordberg meddelar HQ AB att dess styrelse "avser lämna kommentarer vid senare tillfälle".

Aktiespararnas ansvarig för bolagsfrågor Åsa Wesshagen kommenterade domen i Dagens Industri.

– Det här är inte helt förspilld tid och helt förspillda pengar även om de här beloppen och de här åren kan kännas ganska långa, säger Åsa Wesshagen.

Mats Qviberg kommenterar domen på sitt Twitter-konto så här:

– Sådär, då hoppas vi att det här är över nu. Glädjande att tingsrätten gick på vår linje även om det - i likhet med brottmålet - var väntat. Har en stark önskan om att aldrig sätta min fot i en rättssal igen. Nu är det fullt fokus på Öresund och nya spännande affärer!

Öresunds aktie tog ett litet glädjeskutt på beskedet och hade vid 12-tiden på torsdagen stigit med drygt 2,5 procent.

Dela med dig