Aktiespararna

Drömgräns uppnådd för Apple

Av Redaktionen
3 augusti 20182 min lästid

Nytt rekord på den amerikanska börsen

Att uppnå 1 miljard dollar i börsvärde är en dröm för många börsbolag. Teknikjätten Apple, spelar emellertid i en helt annan division.

Som första bolag i den amerikanska börshistorian nådde koncernen ett marknadsvärde överstigande 1 biljon dollar (1000 miljarder dollar) under torsdagen. I svenska kronor motsvarar det nästan 9000 miljarder kronor och som jämförelse uppgick hela den svenska bruttonationalprodukten (förenklat sagt storleken på den svenska ekonomin) till 4600 miljarder kronor under fjolåret.

Optimismen fortsätter

Storleken på bolaget både fascinerar och attraherar uppmärksamhet på marknaden. Optimismen kring själva aktien fortsätter också efter koncernens rapport för det andra kvartalet.

- Jag tror att nivån är talande för hur kraftfullt Apples ekosystem har blivit, säger GHB Insights analytiker Dan Ives till den amerikanska finanskanalen CNBC (https://www.cnbc.com/2018/08/02/apple-hits-1-trillion-in-market-value.html) och fortsätter:

- Det här är inte slutet för Apple, enbart för att de uppnått 1 biljon-gränsen. Jag ser det som en ny milstolpe i termer av tillväxt och lönsamhet, säger han

"Aktien fortfarande billig"

Enligt den kände amerikanska professorn Aswath Damodaran, vid New York Stern School of Business, är aktien fortfarande att betrakta som billig - trots att biljongränsen passerats.

- Jag tycker att aktien är rimligt värderad. Om du tar hänsyn till den stora kassapositionen bolaget har, handlas inte aktien till höga multiplar, säger han till CNBC (https://www.cnbc.com/2018/08/01/wall-street-dean-of-valuation-damodaran-says-apple-still-a-value.html) och fortsätter:

- Till skillnad från många andra teknikaktier som handlas till höga värderingar i förhållande till framtida intjäning, är Apple-aktien rimligt prissatt.

Apple-aktien stängde på torsdagen till kursen 207,39 dollar, en uppgång för dagen på 2,9 procent. Uppgången under 2018 kan nu summeras till 22,5 procent.

Redaktionen

Dela med dig