Aktiespararna

Dubblad avkastning sedan start

30 januari 20205 min lästid
Korta portföljen.
Här är den senaste uppdateringen av Korta Portföljen (vecka 5).

Dubblad avkastning sedan start

100 procent! Så mycket har Korta Portföljen stigit sedan vi drog igång portföljen 11 april 2016.

Ja, vi måste ju få skryta lite nu när vi uppnått en sådan jämn och fin siffra.

Under samma period är SIXRX (utdelningsinkluderande index) + 61 procent och OMXS30 + 31 procent.

Blickar vi tillbaka ett år har vi också presterat betydligt bättre än bägge index, vilket nedan graf med all tydlighet illustrerar.


SIXRX (orange linje) och OMXS30 (grå linje) är ombaserade mot Korta Portföljen (blå linje) med 100 som startvärde.

Men nog om det, historia är historia och nu är såklart målbilden att vi ska kunna fortsätta navigera på det stundtals kraftigt böljande börshavet på ett lika framgångsrikt sätt som under 2019.

Allmän reflektion

Coronaviruset

Det hemska Coronaviruset fortsätter att spridas och över 170 personer har nu fått sätta livet till. Ungefär 2 % av de smittade har hittills dött att jämföra med Sars-epidemin då siffran var uppe i 10 procent.

Det finns många liknelser med Sars-utbrottet 2002, ett virus som spreds i flera månader, så vi bör inte räkna med att viruset kommer att försvinna i första taget.

Sars hade en mycket stor negativ inverkan på kinesisk tillväxt och även globala börser föll kraftigt. Värt att komma ihåg är dock att vi då även hade USA:s invasion av Irak, medföljande oro för den globala ekonomin på grund av skenande oljepris.

Viss skillnad nu alltså.

Den ekonomiska effekten är svårprognosticerad för tillfället. På börsen kan vi konstatera att vi just nu ser en generellt högre riskpremie i regionen på grund av den osäkerhet som råder. En negativ ekonomisk påverkan är ofrånkomlig i det korta perspektivet men däremot håller vi en långsiktig materiell påverkan som osannolik. Fortsättning följer…

Väntat börsbränsle

Federal Reserve kommunicerade igår att man låter räntan vara oförändrad (som väntat) och förlänger sina återköp till april och fortsätter därmed att vara marknadsvänliga i sin kommunaktion. Börsen och Trump tackar såklart för detta.

Börsen - tekniskt

I den tekniska analysen ser vi att börsen (OMXS30) handlas inom ett tydligt intervall mellan 1770 och 1830. Vi fortsätter navigera efter en fortsatt uppgång och den inledande rapportsäsongen får oss inte att bli mindre optimistiska kring möjligheten att åter se nya rekordnoteringar, börsens relativt överköpta läge och högre volatilitet till trots.

Nu över till portföljen

SCA

Vi noterar att SCA sammantaget kom in med bra siffror för det fjärde kvartalet där högre värderade skogstillgångar lyfte resultatet. Omsättningen var lite av en besvikelse men där marginalen å andra sidan var klart bättre. Utsikterna ser lovande ut med minskade lager och tecken på högre massapriser. Att massafabriken i Östrand nu producerar på i stort sett full kapacitet är även det positivt. Ledningen meddelade även en väntad utdelningshöjning till 2 kr/aktie.

Lundin Gold

Den 3 januari skrev Christoffer på Twitter:

Och dags var det uppenbarligen. Aktien är upp 25 procent på en knapp månad och aktien befinner sig för tillfället i en tajt konsolidering som förhoppningsvis bara utgör en kortare andhämtningspaus.


Lundin Golds aktiekurs sedan årsskiftet.

Vi gillar fortsatt aktien och rider vidare på den positiva trenden.

Rapportinensiva veckor väntar

Portföljinnehaven har några veckor kvar innan det är dags att skaka hand med verkligen och vi ser med tillförsikt fram emot detta även om vi är beredda att låsa in lite vinster kommande veckor om vi anser risk/reward ha försämrats. Stay tuned!


Om Korta Portföljen

Vill du också få Korta Portföljen-inläggen i realtid? Ta del av Aktiespararnas Premiummedlemskapet och signa upp dig för Messenger-tjänsten här

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje vecka på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

Dela med dig