Aktiespararna

Duon: Därför sålde vi alla aktier i favoriten

Av Eric Emanuelsson
17 februari 20233 min lästid
Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg och Robert Andersson gjorde flera affärer i Korta portföljen under veckan som gått. I dagens poddavsnitt av ”Aktiepodden” går duon igenom samtliga köp och säljbeslut och pratar även om Embracers kvartalsrapport.

Rapportsäsongen börjar närma sig sitt slut men veckan som gått har varit intensiv. Detta har fått Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg och Robert Andersson att vara på hugget och genomföra en rad affärer i Korta portföljen (som du kan läsa allt om här).

Bland annat så valde duon att sälja Bahnhof efter att bolaget levererat en rapport i linje med förväntningarna, men som ändå fick aktien att ta ett rejält skutt uppåt på börsen.

"Aktien steg ganska rejält och tog sig upp över 38 kronor, vilket har varit en nivå som aktien har haft väldigt svårt att hålla sig kvar på, för då har säljarna kommit in. Så vi ser ingen större uppsida kvar från den nivån och säljer därför för att låsa in vinsten”, säger Carl-Henrik Söderberg.

Han tillägger dock att Bahnhof är ett långsiktigt fint och stabilt aktiecase, och att det är möjligt att duon tar tillbaka aktien om den faller tillbaka till runt 33-34 kronor.

Köpte in Handelsbanken efter raset

För pengarna efter försäljningen köpte duon i stället aktier i Handelsbanken. Banken har gått starkt på börsen de senaste månaderna men rasade hela 7% efter kvartalsrapporten.

Ett ras som både Carl-Henrik Söderberg och Robert Andersson tycker är överdrivet – vilket gör att de nu tar tillbaka sin gamla favorit till portföljen.

”Vi äger gärna det här bolaget, givet att det är en väldigt hög direktavkastning och hög stabilitet”, säger Carl-Henrik Söderberg.

Kritiska mot Embracer

Duon äger sedan tidigare Embracer i portföljen och var spända på bolagets rapport som släpptes under torsdagen.

Men analytikerna tyckte att rapporten var en besvikelse, vilket också först syntes i kursen då aktien var ned cirka 10% vid börsöppning under torsdagen.

Men aktien, som var bland de högst omsatta på Stockholmsbörsen under gårdagen, avslutade handelsdagen upp 8,6%, en intradagsrörelse om nära 20 procent.

Robert Andersson tycker dock att det nu är upp till bevis för bolaget.

”Den organiska tillväxten var dålig. Den låg på minus 3% vilket inte är godkänt för ett bolag som Embracer. Dessutom var marginalen dålig, så man tjänar mindre pengar”, säger han och fortsätter:

”Ledningen fortsätter dock att guida på samma nivåer kring hur mycket pengar de ska tjäna både det här verksamhetsåret och nästa. Samtidigt känner jag att det är dags för Embracer att leverera nu. Det räcker inte med att snacka upp kursen”.

Carl-Henrik Söderberg avslutar med att säga att duon fortfarande har kvar Embracer i portföljen, men ska utvärdera läget framåt.

Aktiepodden

Dela med dig