Aktiespararna

Duon tror starkt på två småspararfavoriter

2 februari 20236 min lästid
Marknadsläget Börsen är fortsatt urstark och vi befinner oss för tillfället mitt i rapportperioden och rörelserna är sannerligen stora på sina håll, såväl på upp- som nedsidan.

Sedan tidigare nedtrycka aktier såsom JM, Enea och Vitrolife stiger kraftigt på sina rapporter under de senaste dagarna medan andra tidigare förlorare har det fortsatt motigt. Bonava, Elextrolux, H&M och Ericsson för att nämna några.

I Korta portföljen är vi nöjda med vad våra portföljinnehav levererar och längre ned i texten kommenterar vi rapporterna i Evolution, Kinnevik och Europris.

Börsen stiger efter Fed-möte

Vi fick ingen dramatik under gårdagens räntebesked ifrån den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Marknaden väljer, precis som under hela januari månad, att fortsätta att se glaset som halvfullt. Inkommande makrosiffror kommer fortsatt fånga marknadens uppmärksamhet och vi får se om läget är annorlunda inför nästa räntemöte i mars

Fed är tydliga med att räntan kommer att behöva bestå på höga nivåer ett bra tag till och diskrepansen mellan vad marknaden tror och vad Fed kommunicerar är fortsatt stor.

Marknaden räknar med räntesänkningar med start under andra halvåret medan Fed står fast vid att något sådant inte är att räkna med under 2023. Däri ligger det alltjämt en risk att marknaden är lite för optimistisk.


Rapportkommentarer


Evolution

Livekasinobolaget, Evolution, är en en riktig småspararfavorit och kommer sannolikt vara så ett bra tag framöver. Innehavet är det starkaste i portföljen med en uppgång från inköp på drygt 40%.

I det fjärde kvartalet fortsätter bolaget att presentera stark tillväxt om 36%, marginellt över konsensus och marginellt under våra prognoser. Samtidigt fortsätter marginalen att stå sig stark och kommer under helåret in på 69,2% vilket är över konsenus men prickar våra prognoser.

Kvartalet ska ses som starkt särskilt då flera operatörer inte haft ett lika starkt kvartal. Evolution fortsätter med andra ord att bevisa sitt värdeerbjudande och sin pricing power genom tillväxten och marginalerna.

Trots den goda marginalen kom den in i den lägre delen av ledningens guidade intervall för EBITDA-marginalen om 69-71%. För 2023 guidar bolaget istället för 68-71% vilket ger en mindre hint om att en viss försvagning kan ligga i korten.

Med tanke på de höga marginalnivåerna blir genomslaget dock inte särskilt stort på vinst per aktie ifall bolaget ändå lyckas komma in i linje med sin lägre guidence. För 2023 blir sannolikt snarare tillväxten den vägvisande faktorn för aktien.

För 2023 hoppas analytikerna på en tillväxt på översta raden om 24%. I jämförelse mot det förväntade p/e-talet på 2023 om 21,5. Vi tycker att aktien trots sin fina resa kan ha mer att ge och tycker fortsatt den ser köpvärd ut.


Kinnevik

Investmentbolaget Kinneviks rapport presenterades också under morgonen. Bolaget har utöver sitt innehav i Tele 2, samt en mycket stor kassa, också en stor onoterad tillväxtportfölj med en stor blandning av bolag.

Dessa är ofta i tidigt skede och olönsamma. Exponeringen har varit het under tidigare är men under 2022 gjordes en omsvängning och marknaden blev allt mer pessimistisk till dessa aktier.

Under det fjärde kvartalet valde Kinnevik att göra ytterligare en nedksrivning av värdet av de onoterade bolagen, denna gång med i genomsnitt 10%. Det resulterar i ett redovisat substansvärde om 189 kronor per aktie.

I våra prognoser förväntar vi oss en nedskrivning av den onterade portföljen med 15%, vilket fortfarande kan komma, men ser ändå god potential trots den senaste tidens nedskrivningar.

Med gårdagens stängning så återstår fortfarande en substansrabatt om 15%. Om 2023 blir ett lugnare börsår med potentiellt fallande långräntor kan den onoterade portföljen komma tillbaka under året, i ett sådant scenario ser Kinnevik billigt ut. Vi behåller våra aktier och fortsätter att utvärdera innehavet.

Europris

Den Norska lågprishandlaren Europris slog snittestimaten för det fjärde kvartalet, både vad gäller omsättning och lönsamhet. Trots vår positiva syn på bolaget låg våra förvätningar under konsesus och bolaget slår våra estimat ännu mer.

Trots svåra jämförelsetal, som gynnats av bland ananat pandeminedstängningar, lyckas Europris växa hela 6,8% i kvartalet varav 3,3% utgör direkt jämförbar försäljning. Trots att priskomponenten sannolikt är den starkaste delen av detta så är det en förstäkning mot Q3 rapporten när densamma var –3,7%.

Marginalen har bolaget varit ute själva och guidat för att den kommer att falla tillbaka efter extra goda marginaler under pandemin. Tappet verkar dock inte varit så stort som marknaden förväntade sig och kommer som sagt in över både våra förväntningar och analytikerkonsensus.

Vår investeringstes i Europris stärks av rapporten, vi tror att bolaget kan stå starkt trots fallande reallöner. Vissa behöver handla mindre men fler kan börja med att vända sig till lågpriskedjorna. Vi behåller aktierna tills vidare, som dessutom kommer ge oss drygt 5,7% i direktavkastning under våren.

Portföljsummering

När portföljutvecklingen synas kan vi konstatera att försprånget till index är intakt även om vi tagit en aningen mer negativ stans under de senaste veckorna med en kassaposition som uppgår till 10 % (inklusive vår SPAC) samt inköpet av det aningen tråkiga och stabila investmentbolaget Lundbergföretagen.

Portföljen i sin helhet

Dela med dig