Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2023-03-03

Duon: Våra starkaste utdelningsaktier 2023

wysiwyg_image

Snart är det dags för utdelningssäsong - i veckans avsnitt av "Aktiepodden" listar Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg och Robert Andersson de bästa utdelningsaktierna som de äger i Korta portföljen. 

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Till och börja med för de båda analytikerna ett resonemang om att utdelningen kommer att vara särskilt viktig för avkastningen under 2023. Med en stormig börs och en pånyttfödd oro för högre räntor finns det risk för en väldigt volatil börs. 

Då är det en bra idé att äga stabila utdelningsaktier - något som Carl-Henrik Söderberg och Robert Andersson tagit fasta på när de valt ut innehaven för Aktiespararnas aktieportfölj "Korta portföljen". 

Det är våra starkaste utdelningsaktier 

"En stor del av portföljen ska vara välkapitaliserade starka bolag som också kan dela ut mycket. Det signalerar en stabilitet i verksamheten och därför sitter vi på Volvo, Handelsbanken, Europris och Coor. De är våra starkaste utdelningsaktier", säger Carl-Henrik Söderberg och fortsätter:

"Vi ser utdelningen som en viktig faktor i år och därför är grundbulten i vår portfölj stabila utdelningsaktier". 

Handelsbanken tappade efter rapport och då passade småspararna på att köpa in sig, enligt statistik från både Nordnet och Avanza som visade att Handelsbanken var en av de aktier som var mest köpta i februari.

Ser risk för rekyl nedåt - därför bra med defensiva innehav 

"Det känns inte alls dumt att äga Handelsbanken nu. Nu finns en ny oro om att räntan ska upp och börsen står och stampar. Då känns Handelsbanken som en bra aktie", säger Robert Andersson i podcasten.

Generellt är både Robert Andersson och Carl-Henrik Söderberg skeptiska till börsen under den kommande perioden och ser en risk för en rekyl nedåt. Därför har de valt fler defensiva innehav i Korta portföljen. 

"Vi kan inte ta ut pengarna helt, för det är för riskabelt. Man vill inte missa uppgångarna heller", säger Robert Andersson.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

 

LÄS MER: Manövern kommer få aktien att stiga - köp 

LÄS MER: Avkastningsportföljen köper in utdelningsmaskinen 

Författare Eric Emanuelsson