Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-12-11

Dyra men köpvärda aktier enligt nyckeltalet

wysiwyg_image

Genom Aktiespararnas eget analysprogram Hitta Kursvinnare har vi tagit fram en lista med aktier där vinsttillväxten försvarar värderingen mätt som PEG-tal.

Varje onsdag kommer vi att bjuda på intressanta strategier och köp- och säljlägen med hjälp av Hitta kursvinnare. För att inte missa nästa inlägg, signa upp dig på vår Messenger och få artikeln i realtid.

Läs även: Börsens bästa tillväxtaktier

Fokus på värdering i kombination med vinsttillväxt

PEG står för Price (pris), Earnings (vinst) och Growth (tillväxt) och PEG-talet kan sägas vara en uppföljning av P/E-talet och ger oss relationen mellan en akties P/E-tal och bolagets vinsttillväxt.

Vi beräknar helt enkelt PEG-talet genom att dela en akties P/E-tal med vinsttillväxten per aktie. Genom att mäta detta kan vi se om en aktie är billig eller dyr om vi sätter det i relation till hur snabbt bolagets vinst stiger.

Läs mer om p/e-talet och hur det kan användas här:

Hur vi använder PEG-talet

Generellt kan sägas att PEG-talet helst ska understiga 1,5. Är siffran lägre än så kan alltså aktien anses vara en bra investering då aktien är lågt värderad i förhållande till tillväxttakten. Är PEG-talet högre än 1,5, då råder motsatt resonemang, då är aktien värderingsmässigt dyr.

När vi jämför två liknande bolag med varandra och p/e-talen är relativt lika kan det finnas en poäng att titta på PEG-talet. Ponera att bolag A växer vinsten snabbare än bolag B men båda handlas till P/E 15, då är alltså bolag A mer köpvärt då PEG-talet är lägre. Det är tanken med nyckeltalet.

Dessa aktier är högt värderade enligt p/e-talet men billiga mätt i PEG-talet:Bolag

P/E-tal

PEG-tal

Vitrolife542,1
Lifco31,61,7
Thule241,5
Swedish Match18,51,1
Indutrade261,1
Alfa Laval180,7
Evolution Gaming34,50,5
Assa Abloy26,90,2

Siffrorna är baserade på 12 månaders rullande vinster, datum: 11 december 2019.

När ska vi titta på PEG-talet?

Framförallt när det kommer till bolag som genererar en hög tillväxt. Då kan användningen av enbart p/e-tal bli missvisande. Börsen är som bekant framåtblickande och om investerare tror på högre vinster framöver, ja då syns det i aktiekursen idag. Bli därför inte skrämd av ett högt p/e-tal alltför lätt. Tar man med vinsttillväxt i ekvationen kan aktien i själva verket vara billig.

Hitta Kursvinnare

För den som vill kunna få fram data kring allt från försäljningstillväxt till utdelnings- och vinsttillväxt och historiska p/e-tal är Hitta Kursvinnare ett utmärkt redskap.

Mer info kring Hitta Kursvinnare hittar du här.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.