Aktiespararna

Dyra men köpvärda aktier enligt nyckeltalet

11 december 20193 min lästid
Aktier där vinsttillväxten försvarar värderingen mätt som PEG-tal.
Genom Aktiespararnas eget analysprogram Hitta Kursvinnare har vi tagit fram en lista med aktier där vinsttillväxten försvarar värderingen mätt som PEG-tal.

Varje onsdag kommer vi att bjuda på intressanta strategier och köp- och säljlägen med hjälp av Hitta kursvinnare. För att inte missa nästa inlägg, signa upp dig på vår Messenger och få artikeln i realtid.

Läs även: Börsens bästa tillväxtaktier

Fokus på värdering i kombination med vinsttillväxt

PEG står för Price (pris), Earnings (vinst) och Growth (tillväxt) och PEG-talet kan sägas vara en uppföljning av P/E-talet och ger oss relationen mellan en akties P/E-tal och bolagets vinsttillväxt.

Vi beräknar helt enkelt PEG-talet genom att dela en akties P/E-tal med vinsttillväxten per aktie. Genom att mäta detta kan vi se om en aktie är billig eller dyr om vi sätter det i relation till hur snabbt bolagets vinst stiger.

Läs mer om p/e-talet och hur det kan användas här:

Hur vi använder PEG-talet

Generellt kan sägas att PEG-talet helst ska understiga 1,5. Är siffran lägre än så kan alltså aktien anses vara en bra investering då aktien är lågt värderad i förhållande till tillväxttakten. Är PEG-talet högre än 1,5, då råder motsatt resonemang, då är aktien värderingsmässigt dyr.

När vi jämför två liknande bolag med varandra och p/e-talen är relativt lika kan det finnas en poäng att titta på PEG-talet. Ponera att bolag A växer vinsten snabbare än bolag B men båda handlas till P/E 15, då är alltså bolag A mer köpvärt då PEG-talet är lägre. Det är tanken med nyckeltalet.

Dessa aktier är högt värderade enligt p/e-talet men billiga mätt i PEG-talet:

Bolag - P/E-tal - PEG-tal

  • Vitrolife - 54 - 2,1
  • Lifco - 31,6 - 1,7
  • Thule - 24 - 1,5
  • Swedish Match - 18,5 - 1,1
  • Indutrade - 26 - 1,1
  • Alfa Laval - 18 - 0,7
  • Evolution Gaming - 34,5 - 0,5
  • Assa Abloy - 26,9 - 0,2

Siffrorna är baserade på 12 månaders rullande vinster, datum: 11 december 2019.

När ska vi titta på PEG-talet?

Framförallt när det kommer till bolag som genererar en hög tillväxt. Då kan användningen av enbart p/e-tal bli missvisande. Börsen är som bekant framåtblickande och om investerare tror på högre vinster framöver, ja då syns det i aktiekursen idag. Bli därför inte skrämd av ett högt p/e-tal alltför lätt. Tar man med vinsttillväxt i ekvationen kan aktien i själva verket vara billig.

Hitta Kursvinnare

För den som vill kunna få fram data kring allt från försäljningstillväxt till utdelnings- och vinsttillväxt och historiska p/e-tal är Hitta Kursvinnare ett utmärkt redskap.

Mer info kring Hitta Kursvinnare hittar du här.

Aktietips

Dela med dig