Aktiespararna
Annons

E-handelsbolag i framkant siktar på tillväxt och lönsamhet

14 mars 20243 min lästid
Efter en framgångsrik riktad nyemission erbjuds nu alla aktieägare i Footway Group möjligheten att investera genom en företrädesemission till samma villkor. Kapitalet tas in för att förstärka bolagets position och påskynda tillväxten, bland annat genom att ta marknadsandelar och driva fortsatt innovation inom logistik.

Footway Group driver en plattform för e-handel med allt ifrån skor och mode till sportprodukter och linser. Verksamheten drivs genom tolv egenägda butiker, däribland footway.com, sportamore.com, caliroots.com och netlens.com. Genom plattformen Footway+ delar samtliga tolv butiker på en gemensam infrastruktur. Syftet är att nyttja stordriftsfördelar i lager, kundsupport, logistik mm för att låta små och medelstora butiker konkurrera på en internationell marknad med stora aktörer. Lager och logistik hanteras från det utbyggda lagret på 48 000 m2 i Eskilstuna. I Q4 uppgick omsättningen till 207 miljoner kronor och de största marknaderna var, i fallande ordning, Sverige, Norden (exklusive Sverige) samt övriga marknader.

Helhetslösningen Footway+

Footway+ erbjuder lager- och logistiktjänster till 24 marknader samt kundsupport på 18 olika språk. Nyligen öppnades plattformen upp för e-handelsbutiker som inte ägs av Footway Group. Denna operation-as-a-service tjänst (OaaS) har utformats för att möta de specifika behoven hos mindre e-handlare, vilka uppskattas vara cirka 6 000 i enbart i Sverige. Tjänsten utgör nu ett nytt affärsområde i Footway Group (footwayplus.com) och erbjuder en lösning som paketerar och standardiserar hela det komplexa order- och logistikflödet, inklusive kundsupport för 24 europeiska marknader. Med ett växande intresse från potentiella kunder förväntar sig Footway att etablera fler samarbeten under 2024.

Nystart efter svår period

Under senare delen av 2022 och första halvåret 2023 påverkades Footway hårt av den höga inflationen och den svaga svenska kronan, vilket ledde till att bolaget genomförde en företagsrekonstruktion. Under hösten genomfördes en rad åtgärder för att stärka kassaflödet, inklusive centralisering av lagerverksamheter och användning av AI. Åtgärderna förväntas generera signifikanta årliga kostnadsbesparingar och den 13 februari trädde bolaget ut ur företagsrekonstruktionen.

Om företrädesemissionen

Företrädesemissionen om cirka 30 miljoner kronor syftar till att säkerställa finansiering för bolagets fortsatta tillväxt och för att uppnå lönsamhet inom en snar framtid. Investeringar i ny teknologi och utökad kapacitet är centrala för Footway Groups mål att möta en växande efterfrågan och upprätthålla en konkurrenskraftig marknadsposition i såväl de egna 12 butikerna, som i det nya affärsområdet med OaaS-tjänsten. Syftet med emissionen är att möjliggöra för befintliga ägare att ta del av samma möjlighet som erbjöds i en tidigare riktad emission om 50 miljoner kronor. Teckningskursen i de båda emissionerna är 1,25 kronor per aktie. Teckningsperioden pågår 11–25 mars.

Styrelseordföranden Johan Englund och styrelseledamoten Klas Bonde har meddelat att de har för avsikt att teckna sig för 100 000 respektive 200 000 B-aktier i företrädesemissionen.

Läs mer och ta del av erbjudandet här.

Footway intervjuades nyligen av Finwire och videon kan ses här.

Dela med dig