Aktiespararna

Efter bankturbulensen: FI i kontakt med svenska storbanker

13 mars 20231 min lästid
Foto: TT.
Finansinspektionen i samtal med svenska banker på grund av oron i USA - "Vi ser en viss dramatik och turbulens".

Finansinspektionen har tagit kontakt med svenska försäkrings- och tjänstepensionsbolag samt banker för att få vetskap om de exponeringar som kan finnas mot de amerikanska bankerna som har problem. Det skriver myndigheten på sin hemsida.

"Vi ser en viss dramatik och turbulens på den amerikanska bankmarknaden. Vår bedömning är dock att stabiliteten i det svenska finansiella systemet inte påverkas av detta, eftersom det har en betydande motståndskraft. Däremot är det viktigt att vi nära följer hur de snabba förändringarna i ränteläget påverkar de finansiella företagen överlag, vilket redan är i vårt fokus", uppger FI:s vikarierande generaldirektör Susanna Grufman.

Finansinspektionen kommer bland annat att hålla möte med Alecta och andra bolag för att prata om de investeringar som de har i amerikanska banker och andra exponeringar mot den sektor som de amerikanska bankerna har riktat in sig mot.

Den amerikanska startup-fokuserade banken Silicon Valley Bank, som stått i rampljuset för krisen, har ett mindre representationskontor i Sverige men inte något tillstånd från FI att bedriva bankverksamhet.

Dela med dig