Du är här

2018-08-23

Efter frågorna om ISK-skatten: Här är finansministerns svar

wysiwyg_image

Många aktiesparare har varit oroliga för att Socialdemokraternas planer på höjd kapitalskatt kan innebära en tredje höjning av ISK-skatten.

Men enligt Gösta Brunnander, presschef hos finansminister Magdalena Anderssons (S), handlar inte utspelet om ISK-skatten.

–   När det gäller detaljer får vi återkomma, säger han till Dina Pengar.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson har de senaste dagarna efterlyst besked från Socialdemokraterna, om planerna på höjd kapitalskatt berör beskattningen av ISK-konton.

Nu säger Gösta Brunnander, presschef hos finansminister Magdalena Andersson (S), att det inte handlar om höjd ISK-skatt.

– Det är inte ett av de alternativ vi jobbar med. Vi kommer att rikta in oss mot den absolut rikaste delen av samhället. Det finns olika vägar att gå. Vi får återkomma kring det. Jag kan inte svara på när förslaget är helt klart, säger han till Dina Pengar i Expressen.

LÄS OCKSÅ: ”Dags för väljarna att dra sina egna slutsatser

I en intervju med TT tidigare i dag förklarade Magdalena Andersson att Socialdemokraterna vill öka skatten på kapitalinkomster med en till två miljarder per år och att skatten skulle beröra de med högst inkomster. Däremot ville hon inte förklara hur skatten skulle höjas.

– Vi pratar inte om en förmögenhetskatt, inte om en arvs- och gåvoskatt och inte om en fastighetsskatt eller en reavinstskatt. Vi pratar om skatt på kapitalinkomster. Vi vill se över hur man ska kunna göra det och vi är öppna för olika tillvägagångssätt, sa hon till TT.

LÄS OCKSÅ: Regeringen måste lämna besked om sparskatten

Bristen på besked har väckt oro för att en tredje höjning av ISK-skatten är på gång, inte minst bland Aktiespararnas medlemmar.

Joacim Olsson har under dagen krävt besked från regeringen och fått ett starkt gehör bland medlemmar och följare på sociala medier.

Gösta Brunnander berättar för Dina Pengar att utspelet i dag har väckt frågor om ISK-skatten.

–  Vi uppfattar detta besked som ett löfte till väljarna. Det är bra att Socialdemokraterna kommunicerar, men det hade nog känts tryggare att få detta besked direkt från statsministern eller finansministern, säger Aktiespararnas vd.

Socialdemokraterna har nu lovat att inte återinföra förmögenhetsskatten, inte arvs- och gåvoskatten, inte fastighetsskatten och inte höja ISK-skatten, konstaterar Joacim Olsson.

– Man kan inte låta bli att undra varför de då inte kan vara öppna med vilka kapitalinkomster det är som ska beskattas, och hur detta ska gå till, avslutar han.

Redaktionen

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.