Aktiespararna

"Efter nästan två år av krig - jag är mållös"

Av Annelie Östlund
21 december 20237 min lästid
Från vänster: Marcus Hernhag, aktieexpert och Johan Florén, AP-fondens ESG-chef.
AP7 äger värdepapper för 19 miljarder i internationella företag som svartlistats av Ukraina. ”Det här är en fråga som vi inte tittat på”, säger Johan Florén, AP-fondens ESG-chef. ”Efter nästan två år av krig, jag är mållös. AP7 leker ESG”, kontrar Marcus Hernhag, aktieexpert och medförfattare till en kritisk debattartikel i DN.

Fem miljoner svenskar har aktier i Sjunde AP-fonden (AP7). AP7 äger samtidigt värdepapper till ett värde av 19 miljarder kronor i tolv internationella koncerner som svartlistats av Ukraina och som utsett till ”International sponsors of war”. Därmed bidrar vanliga svenskar ovetandes till att finansiera Rysslands anfallskrig.

Det skriver Håkan Gergils, fd vd Aktiespararna, Uliana Gottlieb, forskare inom hållbarhetsredovisning på Sveriges Lantbruksuniversitet och Marcus Hernhag, aktieexpert och författare i en kritisk debattartikel publicerad i Dagens Nyheter.

Tidigare i veckan fick artikelförfattarna stöd av Dagens Industris ledarskribent som skriver att ”Sjunde AP-fonden bör svartlista ryssbolagen”.

Bolag som betalar skatt i Ryssland

Vad det handlar om är inte ryska bolag utan företag som betalar skatt i Ryssland och som därmed bidrar till ryska krigskassan.

I debattartikeln ges en rad exempel. AP7 äger bland annat aktier värda två miljarder kronor i Philip Morris som betalade in 1,4 miljarder kronor i skatt till den ryska krigskassan år 2022.

Ett annat exempel är aktier värda 1,2 miljarder kronor i Mondelez International. I somras blev det stort hallå i Sverige när den ukrainska myndigheten National Agency on Corruption Prevention (NACP), svartlistade Mondelez – eftersom Mondelez bland annat äger varumärket Marabou.

Flera butiker plockade bort varorna från sina hyllor och aktörer som SJ, SAS och Försvarsmakten valde att bojkotta företaget, rapporterade SvD Näringsliv.

Mondelez International ska enlig debattartikelns författare ha betalat in 630 miljoner kronor i skatt till ryska statskassan för år 2022.

Ett annat exempel är Nestlé som betalade 260 miljoner kronor i skatt 2021, men som sedan dess inte velat avslöja hur mycket skatt de betalar i Ryssland.

”Förra året hade multinationella företag, varav sjunde AP-fonden har investerat i flera, intäkter på 2 300 miljarder kronor i Ryssland. Genom att vara kvar och betala skatt skänker bolagen legitimitet åt Putin och finansierar dessutom den ryska krigföringen”, skriver Dagens Industris ledarskribent.

AP7 har inte funderat närmare på frågan

Stora företag som via skattepengar ”finansierar den ryska krigföringen” och som ”indirekt hotar EU” är alltså en fråga som fått stor uppmärksamhet i Sverige och internationellt.

Men AP7 – som alltså förvaltar aktier åt fem miljoner svenskar – har inte funderat närmare på frågan, enligt AP-fondens ESG-chef Johan Florén.

”Det här är en typisk sådan situation då vi ser att vi behöver skaffa oss mer information. I grunden är det en part i kriget som gått ut med en lista på nätet, med ett antal bolag”, säger Johan Florén till Aktiespararna.

Kriget har pågått i nästan två år. Har ni tittat på den här frågan tidigare?

”Vi har inte djupdykt i det som den här artikeln (debattartikeln, reds anm) pekar ut som problem”, säger Johan Florén och fortsätter:

”När kriget bröt ut gav vi uppdrag till våra förvaltare att sälja alla ryska innehav. Sedan har det kommit ett antal sanktionspaket. I debattartikeln står det att de här bolagen förser Ryssland med skatteintäkter – men som de inte kunnat genomlysa. Och vi vill veta hur det ser ut i den frågan.”

Hur ser ni på ett bolag som betalar mycket skatt i Ryssland?

”Man måste titta på varje bolag och på vad de gör, och vad det får för konsekvenser. I första hand så skulle vi – om vi ser problem – försöka få bolaget att ändra sig. Om de har väsentlig affärsverksamhet (i Ryssland, reds anm) och det står i strid med de riktlinjer som finns, så skulle vi börja med att försöka få dem att ändra på det.”

Aktieexperten: "Jag blir mållös"

Flera av de här bolagen har varit kritiserade i snart två år och är fortfarande – enligt Ukraina – i Ryssland. Bolagen tycks inte lyssna på det örat.

”Men om man skulle jämföra med andra hållbarhetsfrågor så är det en ständigt pågående process. Väldigt många bolag anklagas av olika organisationer för olika saker. Och hittar vi något under vår scanning som verkar allvarligt så krävs det en fördjupning i det. Och där står vi nu. Innan vi bestämmer något mer så behöver vi egen information.”

Jag tycker det är märkligt att ni inte har tittat på den här frågan tidigare.

”Men det är ingen som kunnat förutse hur kriget skulle utvecklas och inte heller hur företagen skulle agera under tiden”, säger Johan Florén.

Marcus Hernhag, aktieexpert och en av författarna till debattartikeln säger att han blir ”mållös” när han hör att AP7 inte tittat närmare på frågan om företag som via skattepengar bidrar till att finansiera Rysslands anfallskrig.

”Det är så långt ifrån ESG och moral och etik att man inte tittat på det här – särskilt som det är så gränslöst uppmärksammat – Rysslands krig och hot mot Väst.”

”Bolag som betalar skatt till ondskefulla regimer – att fråga sig om man ska bojkotta sådana företag eller påverka dem så de blir bättre är väl den mest självklara ESG-frågan och en grundläggande sak att fundera kring. Och så har de inte tänkt på det.

Marcus Hernhag ifrågasätter också Johan Floréns formulering om att uppgifterna om de tolv internationella koncerner som svartlistats av Ukraina kommer från ” en part i kriget”.

”Det är ju inte två parter som är oense om vilka företag som bedriver verksamhet i Ryssland och betalar skatt där. Frågan är om det är hållbart att stödja en så farlig regim som den ryska. Nej, det är det inte. Jag tycker faktiskt det är helt verklighetsfrånvänt. Jag vet inte hur länge det har diskuterats om man ska undvika Marabou eller GB Glass som ägs av Mondelez respektive Unilever. Och så har AP 7 inte ens tittat på frågan. De leker ju ESG”, säger Marcus Hernhag.

Av AP7:s senaste års- och hållbarhetsredovisning framgår det samtidigt att AP-fondens vision är att vara ”ett globalt föredöme för hållbara investeringar”.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig