Aktiespararna

Efter sågningen - Fortnox faller kraftigt

Av Finwire/Redaktionen
27 mars 20242 min lästid
Fortnox faller kraftigt efter Financial Times-artikel.
Affärssystembolaget Fortnox rasar med drygt 12 procent i den inledande handeln på onsdagen. Nedgången kommer i spåren av att Financial Times i en artikel skrivit om bolagets kraftiga uppgång, något som lockat till sig blankare.

Dessa uppges inte vara övertygade över kvaliteten i Fortnox rapporter. De framhåller att presentationen av de operativa segmenten har förändrats varje år under befintliga vd Tommy Eklund.

Fortnox har nu fem segment som är relaterade till varandra och som ibland säljer åt varandras vägnar.

“Det borde vara otroligt enkelt och jag kan inte förstå det, det ser ut som en spagettikorsning. Vem betalar vem?”, säger Toby Clothier på Chameleon Capital som har en kort position i Fortnox.

Ifrågasätter expansion

I artikeln framhålls det också att analytiker ifrågasätter hur mycket mer företaget kan expandera. Det pekas bland annat på att Fortnox under Tommy Eklund, som tillträdde som vd 2020, utökat sin adresserbara marknad till 1,5 miljoner företag. Det är högre än officiell statistik över antalet företag, men Fortnox menar att de inkluderar även bostadsrättsföreningar och idrottsföreningar.

Enligt Finansinspektionens blankningsregister är Marble Bar Asset Management den enda publika blankaren i Fortnox med en position om 0,6 procent av kapitalet. Totalt anges att 2,31 procent är blankat i Fortnox, vilket dock är klart lägre än tidigare. Under januari och februari täckte nämligen flera blankare och gick under 0,5-procentgränsen.

LÄS MER: De bästa bolagen på Stockholmsbörsen

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Dela med dig