Aktiespararna

Efter SM-guldet – aktien rasar

Av David Flatbacke-Karlsson
12 november 20182 min lästid

Svenska mästare på fotbollsplanen.
Men inget party på aktiemarknaden.
AIK Fotbolls aktie faller blytungt på Stockholmsbörsen efter SM-guldet.

1–0-segern över Kalmar FF säkrade SM-guldet efter en dramatisk slutspurt i allsvenskan. AIK Fotboll fick lyfta Lennart Johanssons pokal för första gången sedan 2009 på söndagen.

Men framgången, som firades av flera tusen supportrar på plats i Småland, innebär inte något guldregn över aktieägarna.

I stället rasar kursen på börsen. Vid 13-tiden har aktien, som är noterad på handelsplatsen NGM, fallit 10 procent och står i cirka 2,80 kronor.

Inte samma lycka som senast

I samband med AIK:s förra SM-guld steg klubbens aktie omkring just 10 procent, enligt Dagens Industri.

Värt att notera är dock att aktien, vars handel utgörs av låga volymer och uppgår till måttliga 250 000 kronor på dagsbasis vid lunchtid på måndagen, klättrat nära 50 procent under 2018. Vissa aktieägare och supportrar kanske passar på att fira SM-guldet genom en vinsthemtagning?

Långsiktiga aktieägare kan, oavsett om deras hjärtan slår för AIK eller inte, knappast vara nöjda med kursutvecklingen. Aktien noterades på 6,70 kronor i juni 2016 och har följaktligen mer än halverats i värde sett över de senaste tolv åren, skriver tidningen.

Ansedda huvudägare

Ägare av idrottsaktier likt AIK:s bör inte förvänta sig den bästa formen av avkastning.

– Det är väldigt svårt att göra prognoser för sportsliga framgångar eller klubbens kassaflöde. Kan man inte sätta en prognos är det inte en aktieinvestering i ordets rätta bemärkelse, säger Jonas Olavi, allokeringsansvarig på Alfred Berg, till DI.

AIK:s huvudägare får dock verkligen anses vara kunniga investerare. Byggikonen Erik Paulssons Fabege, som även har investerat tungt i hemvisten Friends arena, är störst i ägarlistan.

Per Bystedt , IT-miljardär och grundare av Spray, och Torbjörn Törnqvist, oljemiljardären bakom omtalade Gunvor, är två andra namn som sticker ut.

Dela med dig