Aktiespararna

Efter stora raset - banken ser uppsida efter vinstvarningen

Av Jessika Bouveng
28 juni 20232 min lästid
Handelsbanken tror att i det långa loppet så finns mycket att hämta i Getinge som nyligen tog ett störtdyk på börsen efter att ha lämnat en vinstvarning. Aktien handlas i skrivande stund upp dryga 1%

I förra veckan kom Getinge med en vinstvarning efter ytterligare problem vad gäller kvalitet och komponentbrist inom Acute Care Therapies två produktområden Cardiopulmonary samt Cardiac Assist. Beskedet mottogs föga förvånande negativt av marknaden efter man för bara 12 månader sedan kom med en tidigare vinstvarning.

Handelsbanken skriver i en färsk analys under onsdagen att man sänkt sin resultatprognos (EBITA) för 2023 med 917 miljoner kronor, varav 85% är hänförligt till ACT-segmentet. Efter att banken har analyserat dokumentationen från FDA anser man att det råder en hög sannolikhet för att de flesta av problemen kan lösas utan att Getinge förlorar betydande marknadsandelar.

”Även om aktiekursfallet på cirka 30 procent tycks vara överdrivet fundamentalt, tror vi att det kommer att krävas flera kvartal för att återfå aktiemarknadens förtroende. Då Getinge står inför ökade kostnader samt kommersiell motvind för några av dess mest vinstgenererande produkter och timingfrågorna kvarstår ett tag till står vi fast vid vår kortsiktiga rekommendation Behåll”, skriver banken i analysen.

Långsiktigt positiva

I det långsiktiga perspektivet är man dock något mer positiv. Handelsbanken tror att det flesta av problemen kommer att vara lösta under nästa år, vilket bör innebära en omvärdering av aktien som handlas till låga EV/EBITA 7x (2025p) enligt banken.

”Vi ser drygt 60 procents kurspotential till vår nya sänkta riktkurs om 295 kronor (340) på tre års sikt, varför vi höjer vår långsiktiga rekommendation till Outperform”.

Under måndagen gick även Börsveckan ut med en mer positiv inställning till Getinge aktien. Enligt tidningen är den billig för tillfället och man anser att aktien är attraktiv i nuvarande börsmiljö.

Dela med dig