Aktiespararna

Ekonomen varnar för börsras: ”Systemet kommer kollapsa”

Av David Flatbacke-Karlsson
26 juni 20172 min lästid

Ett börsfall på hela 40 procent? Det kan bli verklighet. I alla fall enligt Marc ”Dr Doom” Faber.

Marc Faber är en pessimistiskt inställd herre.

Nu kommer ekonomen, tillika författaren, med en ny svag framtidsprofetia.

”Dr. Doom”, som han kallas, är inne på att börserna skulle kunna rasa hela 40 procent runt om i världen.

Marc Faber är inte minst känd för sitt verk ”The Gloom, Boom och Doom report”. Schweizaren har en filosofi som är uttalat ”bearish”, en bear/björn är kritiskt inställd till marknadens fortsatta utveckling, och menar nu att ett kraftigt börsras kan lura runt hörnet. Facebook, Apple, Netflix och Google (Alphabet) bildar tillsammans FAANG-klustret. Deras enorma framfart kan, enligt honom, ställa till framtida problem.


– Vi har haft en ”bullmarket” (raka motsatsen till bearmarket) i mer än åtta år. Nasdaqs utveckling drivs på av ett fåtal aktier. Rallyt är inte särskilt hälsosamt, och värderingarna är väldigt höga, säger Marc Faber till CNBC.

Kommer tappa mycket”

Marc Fabers uttalande kommer två veckor efter att Nasdaq satt nytt intradagsrekord på 6,341.70 punkter.

– Det finns en stor volatilitet. När saker väl börjar att tappa, så kommer de att tappa mycket.

70-åringen tror även att glädjeruset på börserna kan innebära stor obalans och vålla problem för både sparande individer och större företag framöver.

– Antingen kommer personer som har mycket pengar att få betala betydligt mer i skatt eller så kommer vi att få se en enorm deflation i tillgångspriser. Då menar jag verkligen enorm. Till sist kommer systemet att kollapsa.

”Slutar väldigt dåligt”

Marc Fabers tidigare teorier om att investerare ska fly marknaden har inte blivit sanna de senaste åren. Men den här gången är han säker på sin sak.

– Det är absolut möjligt att trycka upp så pass mycket pengar att Dow (Dow Jones-index) når 100,000 punkter. Det enda jag kan säga är att det här kommer att sluta väldigt dåligt, säger han till nyhetssajten.

Den rutinerade personligheten ser dock även en uppsida. Ett större fall skulle kunna innebära möjligheter att införskaffa sig kvalitetsaktier till billigt pris likt 2003 och 2009 då börserna tappade markant och bjöd på utsökta köplägen, skriver CNBC.


Dela med dig