Du är här

2018-01-25

Ekonomiläraren som inspirerar till sparglädje: ”Måste vara roligt”

wysiwyg_image

Göte "Sparmagistern" Brunasso. Foto: Jonas Classon.

Resan till ekonomilärare och insiktsfull investerare har inte varit spikrak.
Nu vill Göte Brunasso få fler svenskar att våga spara mer i aktier och fonder.
– Var inte rädd för att börja, säger ”Sparmagistern”.

30 år gammal är Göte Brunasso en engagerad sparare i aktier och fonder, långsiktig och varierad i sitt tänk och fokuserad på att ha en sund privatekonomi.

Men det var långtifrån givet att han skulle ta sig dit han är i dag.

Lär känna ”Sparmagistern” – som har som målsättning att få fler att ta tag i sitt sparande genom att bjuda på en skola i ämnet i tio steg hos Aktiespararna.

”Tio första stegen mot att bli rik ”. Där har ni namnet på Aktiespararnas sparskola som ska ge dig som individ den nödvändiga motivation och kunskapsbas som krävs för att komma igång med ditt sparande och att bli en lyckad investerare på sikt.

Sparmagister Göte Brunasso kommer att ta dig med på en spännande resa som sträcker sig över tio destinationer som i mångt och mycket bottnar i Aktiespararnas sju gyllene regler.

– Jag ser verkligen fram emot att få lära dig som sparare mer om hur du kan komma igång med ditt placerande i aktier och fonder, säger Göte Brunasso, som håller aktiekurser på gymnasieskolan där han arbetar som ekonomi- och entreprenörskapslärare och som tidigare har varit verksam som utbildningsansvarig i Aktiespararnas lokalavdelning Örebro/Sydnärke.

”Förste att erkänna att jag har gjort fel”

Det har dock inte alltid varit självskrivet för Göte Brunasso att det var just långsiktighet, diversifiering och sparande i aktier och fonder som var det som gällde.

– Jag är den förste att erkänna att jag har gjort fel. Jag har alltid varit väldigt intresserad av pengar och som yngre ville jag se dem växa fort. Det gjorde att jag, som student, chansade bort stora delar av den summa som mina föräldrar hade sparat ihop till mig genom att spela på poker och på sportmatcher. Det var ett försök att nå snabb framgång. Klart att jag inte borde ha gjort så. I efterhand har jag insett att ingen kunskap och stor girighet gör det svårt att lyckas.

I unga år drömde Göte Brunasso om att bli fotbollsproffs. Hans intresse för aktier vaknade till liv av en slump, egentligen.

– En av Unga Aktiesparares handböcker hamnade i min ägo 2010. Jag läste den och blev väldigt inspirerad. Fick en förståelse av vad jag behövde göra för att lyckas med mina investeringar. Bland annat insåg jag att det var sundare att äga aktier i Betsson än att lägga pengar på spel hos dem (skratt).

Göte Brunassos första aktieköp gjordes i dagligvarujätten Ica Gruppen, konfektyrtillverkaren Cloetta och norska it-bolaget Atea.

– Men med Ica gjorde jag misstaget att sälja direkt när kursen gick ned någon krona. Jag fick lära mig vissa saker den hårda vägen. Insåg att långsiktighet är svårare än vad man kanske tror och att det gäller att förstå bolagen som man köper. Vad gör det på tio års sikt om en aktie går ned någon krona en enstaka dag?

wysiwyg_image

Ett alldeles för snabbt uttåg ur Ica Gruppen gav Göte Brunasso viktiga lärdomar.

Viktigt att dela upp sparandet

2018 är Göte Brunasso en betydligt mer fullfjädrad investerare. Han äger två olika aktieportföljer. En där mer stabila bolag ryms, som ökar vinst och omsättning, och en lite mer riskfylld portfölj där bolagen är mindre och har en lägre värdering. Göte Brunasso undervisar inte bara i ekonomi och entreprenörskap, utöver kurserna i aktiekunskap och finansiering, utan är även noga med att utnyttja sina färdigheter i vardagen.

– Det är väldigt betydelsefullt att dela upp sitt sparande, att ha buffertar och veta vad man ska använda pengarna till. Själv har jag flera olika typer av konton för oförutsedda händelser. Ett för resor, ett för hushåll och ett för bilen för att ta några exempel.

Vad vill du ge för tips till personer som vill ta steget och börja spara i aktier och fonder?

– Det viktigaste är att börja. Det är mycket bättre att spara 50 eller 100 kronor i månaden än att inte spara någonting alls. Det måste vara roligt. Därför är det bra att sätta upp meningsfulla mål som du blir glad av att uppnå när pengarna växer på sikt. Att inte lägga alla ägg i samma korg är sunt. Köp hellre 10–20 aktier i stället för en eller två. Fem fonder fördelade på olika världsdelar är också goda alternativ för att sprida riskerna.

Göte Brunasso är extra noga med att skicka med ett visst råd.

– Var inte rädd för att börja. Många oroar sig över att börsen kan gå ned 50 procent. Visst, det kan hända ett enskilt år, men den kan ju lika gärna gå upp lika mycket och då riskerar man att missa den 50-procentiga uppgången. Över tid har börsen alltid gått upp historiskt sett.

wysiwyg_image

Göte Brunasso i ett av Thoren Business Schools klassrum i Örebro. Foto: Jonas Classon.

FAKTA

Det här är Göte Brunasso

Född: 1987.

Bakgrund: Uppvuxen i Ölme utanför Kristinehamn. Bosatt i Örebro sedan flera år tillbaka.

Gör: Arbetar som ekonomi- och entreprenörskapslärare på gymnasienivå, på Thoren Business School i Örebro. Är en hängiven och engagerad investerare som är aktiv medlem i Aktiespararna. Har tidigare varit ansvarig för utbildning och sociala medier i Örebro/Sydnärkes lokalavdelning. Driver även egna företaget Plockd. Bolaget är inriktat på att få elever att använda sina mobiler så lite som möjligt under studietid genom sin applikation. Moroten är poäng som gäller som bland annat rabatter på olika varor eller erbjudanden i butiker.

Aktuell som: ”Sparmagistern” i Aktiespararnas sparskola ”Tio första stegen mot att bli rik” som, i videoformat i tio delar, kommer att hjälpa dig som nybörjare att lägga grunden för din framtida förmögenhet.

Göte Brunasso om:

Aktiespararnas betydelse: ”Det är en organisation som fyller en stor och viktig funktion. För mig är det självklart att vara med och engagera mig. Men på sistone har det varit svårare i och med att jag har haft två heltidsjobb (skratt). Jag lär mig saker hela tiden av Aktiespararna”.

Aktiekurserna som han håller i på gymnasiet: ”Det är roligt att se det stora intresset som finns hos eleverna. Ibland kan det vara nära 100 personer på föreläsningarna, som inte hålls på vanlig lektionstid. Jag vill vara med och lägga grunden till en sund ekonomisk framtid för ungdomarna".

Sin syn på börsens utveckling 2018: ”Ser vi rent historiskt borde det här vara ett år där börsen går ner. Eftersom börsen i snitt går upp cirka sju år och ner två år. Vi har haft en rejält uppåtgående börs länge. Men att spekulera om var börsen ska hjälper inte. Att lägga energin på att vara långsiktig, hushålla med pengarna, månadsspara och köpa aktier i bolag man tror på ser jag som bättre än att lägga fokus på om börsen ska gå ner eller upp”.

Favoritaktierna i portföljen: Just nu går spelmarknaden riktigt bra och aktier som Catena Media, LeoVegas, Evolution Gaming samt Kindred tar plats i min portfölj. Vidare har jag under en längre tid ägt Hexagon och Beijer Ref som jag ser mycket ljust på för framtiden. Facebook och Tomra är andra bolag som jag gillar”.

  • De två inledande delarna av ”Tio första stegen mot att bli rik” publiceras i början av nästa vecka.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.