Aktiespararna

Electrolux lyfter efter Keplers analys

Av Elin Hanspers
12 mars 20242 min lästid
Keplers analys får Electrolux-aktien att lyfta.
Under tisdagen kom Kepler Cheuvreux med en ny analys av Electrolux som fått aktien att stiga med nära 4%.

Kepler Cheuvreux skriver i analysen att de ser potential för ytterligare värdeskapande antingen genom avyttring av den underpresterande nordamerikanska verksamheten eller genom ett potentiellt private equity-bud som skulle kunna frigöra ytterligare uppsida.

Under maj 2023 rusade Electrolux-aktien på uppgifter om att de kontaktats av kinesiska Midea för att diskutera ett potentiellt bud. De preliminära samtalen mynnade dock inte ut i något bud, på grund av risken för politiskt motstånd.

”Vi tror dock att huvudägaren Investor AB har övervägt att avyttra Electrolux sedan man tillkännagav avknoppningen av den professionella verksamheten 2018. Enligt vår uppfattning kan det vara lättare att minska den politiska risken och sälja delar av bolaget genom att först ta Electrolux till en privat miljö via en private equity-affär”, skriver Kepler.

Avyttring eller private equity-bud

Electrolux meddelade efter Midea-diskussionen en strategisk översyn som belyser potentiella avyttringar till ett potentiellt värde av 10 miljarder kronor. Kepler ser dock andra strategiska avyttringar som skulle kunna skapa ännu mer värde - som att avyttra den underpresterande nordamerikanska verksamheten.

Dock menar de att ledningen verkar ovillig att genomföra en avyttring av denna storlek varvid ett private equity-bud skulle kunna vara katalysatorn, och minska de politiska riskerna.

”Vi bedömer att ett potentiellt bud på 140 SEK per aktie skulle vara en nivå som vi tror skulle kunna accepteras av de nuvarande aktieägarna och som samtidigt skulle kunna skapa betydande värde för en potentiell private equity-budgivare”, skriver de.

Rekommendationen köp upprepas med riktkursen 120 kronor.

Efter analysen handlas Electrolux B upp 3,9% till 93,54 kronor och toppar alltså uppgångarna på OMXS30.

LÄS MER: Vad är problemet med Electrolux?

LÄS MER: Proffsen: Här är aktierna du ska undvika - köp inte

Dela med dig