Aktiespararna

Elpriserna fick inflationen att sjunka mer än väntat

Av Eric Emanuelsson
20 februari 20232 min lästid
Inflationstakten, mätt som KPIF, landade på 9,3% i januari - vilket var bättre än analytikerna hade förväntat sig. Men den underliggande inflationen, KPIF exklusive energi, steg till 8,7 procent från 8,4 procent i december.

I december låg inflationstakten på 10,2% och nu landar den alltså på 9,3%, mätt som KPIF.

Analytikerna hade förväntat sig att inflationstakten skulle landa på 9,6%, så dagens siffra var lite bättre än väntat.

Men en stor anledning till att inflationstakten sjunker mer än väntat är elpriserna. Enligt SCB sjönk elpriserna drastiskt under månaden.

– Elpriserna sjönk med 27,4 procent den senaste månaden, vilket också bidrog till att inflationstakten gick ned från december till januari, säger Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

KPIF är måttet på inflationstakten, exklusive de ökade räntekostnaderna för hushållen.

Steg om man tar bort elen

Ett annat sätt att mäta är KPIF exklusive energi, och den siffran visar att inflationen faktiskt steg från december till januari från 8,4% till 8,7%. Väntat var en nedgång till 8,2%

Ett annat sätt att mäta är KPI, som även inkluderar högre räntekostnader för bolån. Den siffran visar att inflationstakten sjönk till 11,7 procent från 12,3 procent i december.

Livsmedelspriserna gick upp

SCB nämner i sitt pressmeddelande att förutom elpriser så har månadsförändringen för inflationen också påverkats av lägre priser på kläder, möbler och transport.

Livsmedelspriserna gick dock upp, vilket delvis kan förklaras av höjda priser på sötsaker och glass. Prisuppgångar noterades även inom rekreation och kultur, hälso- och sjukvård samt diverse varor och tjänster.

Marknadsnyheter

Dela med dig