Aktiespararna

Embracer-aktien: Sänkta riktkurser - flera köpråd

Av Eric Emanuelsson
20 februari 20244 min lästid
Embracer har fått flera sänkta riktkurser, men många banker behåller köp och ser hög uppsida. På bild: Lars Wingefors, vd för Embracer.
Embracer-aktien har rasat nästan 20% den senaste veckan. Vad säger bankerna och analyshusen om aktien och vilka riktkurser har satts efter Q3-rapporten? Vi har gjort en sammanställning.

Embracer rasade efter bolagets Q3-rapport förra veckan (brutet räkenskapsår).

Aktien kostar nu drygt 17 kronor, så lite har den inte kostat sedan början på 2018.

Själva rapporten kom in ungefär i linje med förväntat. Det som oroade marknaden var att vd:n Lars Wingefors sa att det inte är säkert att bolaget når sitt mål om en nettoskuld på 8 miljarder kronor till 31 mars, vilket bolaget tidigare kommunicerat.

Experterna om Embracer

Men vad säger experterna om aktiens framtid? Om vi börjar med vår analytiker Jan Lindroth så konstaterade han i en kommentar att Embracer-aktien nu har blivit en fråga kring om man som aktieägare har förtroende för bolagets ledning eller inte. Själva aktien är lågt värderad enligt de flesta värderingsmultiplarna, skrev Lindroth.

"Litar man något sånär på ledningen och räknar med att omstruktureringsprogrammet fullföljs utan alltför stora avvikelser från tidsplanen är det här en bra tidpunkt att köpa på sig lite aktier", fortsatte han.

Om vi går vidare till bankerna och analyshusen så kan vi konstatera att det kom in många köpstämplar på Embracer efter Q3-rapporten, även om riktkurserna sänktes.

Riktkurserna på Embracer - många köpråd

Två av de mest negativa är JP Morgan och och Goldman Sachs, som efter Embracers rapport sänkte riktkursen till 16 respektive 18 kronor. JP Morgan sänkte också sitt råd från neutral till undervikt medan Goldman Sachs upprepade rådet neutral.

Efter det upprepade många sina köpråd på Embracer:

Danske Bank sänkte riktkursen till 26 kronor och upprepade köp.

Pareto Securites sänkte riktkursen till 29 kronor med köpstämpel.

Citigroup sänkte riktkursen till 50 kronor och upprepade köp.

DNB och SEB sänkte riktkursen till 38 respektive 32 kronor och upprepade köp.

Analyshuset Kepler Cheuvreux, som sköter Swedbanks analyser, sänkte riktkursen till 36 kronor och upprepade köp.

I en analys på Swedbanks sajt Aktiellt skrev analyshuset att det var tydligt under rapportdagen att marknaden inte uppskattade att ledningen avstod målet om en nettoskuld på 8 miljarder kronor. Men samtidigt förväntar sig analyshuset att omstruktureringsprogrammet kommer att hjälpa Embracer att generera nästan 5 miljarder kronor i fritt kassaflöde nästa år.

Många ser hög uppsida i Embracer-aktien framåt

Kepler Cheuvreux konstaterar också att resultatet i Q3 för Embracer var i stort sett i linje med förväntningarna.

"Vi förväntar oss 7,2 miljarder kronor i justerad ebit för detta räkenskapsår och 8,6 miljarder kronor för nästa räkenskapsår. Vår riktkurs baserade på en kassaflödesmodell sjunker till 36 SEK. Implicit EV/justerad ebit inklusive tilläggsköpeskillingar ligger på omkring 8 gånger räknat på 2024/2025. Den viktigaste katalysatorn för en återhämtning i värderingen är att Embracer minskar gapet mellan fritt kassaflöde och redovisat resultat", skrev man till sist.

Vi kan alltså konstatera att det är en majoritet när det kommer till köpstämplar på Embracer och med dagens aktiekurs på drygt 17 kronor ser många analyshus och banker en uppsida på mellan 50 - 100%.

LÄS MER: Raset i Embracer handlar om en förtroende fråga

LÄS MER: Analytikern: Många utmaningar under 2024 för Embracer


Dela med dig