Aktiespararna

Embracer ska delas upp i tre bolag - aktien rusar

Av Finwire/Redaktionen
22 april 20242 min lästid
Lars Wingefors, vd för Embracer.
Gamingbolaget Embracer avser att delas upp i tre fristående noterade bolag, enligt ett pressmeddelande.

Verksamheterna skulle bli Asmodee Group, Coffee Stain & Friends och Middle-earth Enterprises & Friends, varav den sista är tänkt att förbli en del av det nuvarande börsnoterade bolaget Embracer, som senare byter namn. De övriga två verksamheterna skulle delas ut till aktieägarna och noteras i Stockholm.

Aktien rusar under måndagsmorgonen och är upp 15%.

Noteringen och utdelningen av aktier i Asmodee väntas ske inom 12 månader, och noteringen och utdelningen av Coffee Stains & Friends väntas ske under kalenderåret 2025.

Finansiera skuld

Som en del av separationsprocessen för Asmodee har Embracer genom Asmodee Group ingått ett finansieringsavtal på 900 miljoner euro, motsvarande 10,5 miljarder kronor. Likviden från denna finansiering ska användas för att återbetala existerade skuld och minska den finansiella risken i återstående Embracer Group.

Den nya planen uppges ha stöd av aktieägare som sitter på mer än 50 procent av kapitalet och rösterna i Embracer.

Vidare nämns det att den största aktieägaren Lars Wingefors AB avser att kvarstå som långsiktig, aktiv, engagerad och stödjande ägare i alla tre enheterna.

Asmodee kommer att vara en förläggare och distributör av brädspel, medan Coffee Stain & Friends blir ett mångsidigt spelbolag med fokus på indie- och A/AA-premium- och free-to-play-spel för PC/konsol och mobil. Middle-earth Enterprises & Friends kommer att syssla med utveckling av AAA-spel och förläggarverksamhet för PC och konsol, samt vara förvaltaren av Sagan om ringen och Tomb Raider och många andra.

Styrelseordförande kommenterar

"Denna transformation är ett viktigt steg för att frigöra aktieägarvärde. Med den nya strukturen kommer de tre enheterna att kunna fokusera på sina kärnstrategier och styrkor samt ge mer differentierade och tydliga equity stories, till både befintliga och nya aktieägare", säger Kicki Wallje-Lund, styrelseordförande i Embracer.

Embracer håller en presentation med efterföljande Q&A idag klockan 09.00.

LÄS MER: Fondbolag har sålt allt i Embracer

LÄS MER: Danske Bank höjer riktkursen för Embracer

Embracer GroupMarknadsnyheter

Dela med dig