Aktiespararna

En alternativ investering – Muminmuggar: ”Bättre än bankkontot”

Av Jakob Palmgren
6 mars 20202 min lästid
Vill du bredda din portfölj? Då kan en jubilerande populär figur vara intressant att satsa på. Investeringar i muggar med Muminmotiv kan bidra positivt till privatekonomin.

– Många har ökat rejält i värde, säger Daniel Vittikko, entreprenör och försäljare av Muminmuggar, till Dagens Industri.

Det kan vara smart att bredda sina investeringar och ha olika typer av tillgångsslag i portföljen. Ett lite annorlunda men samtidigt roligt sätt att diversifiera sin portfölj kan vara att köpa på sig Muminmuggar.

Daniel Vittikko hade nätpoker som inkomstkälla i tio år, men skulle bli pappa och behövde hitta något annat för att trygga inkomsten. Valet föll på att fortsätta som egenföretagare och att handla med Muminmuggar.

– När jag gick in på Finlands motsvarighet till Tradera så var det första som kom upp var en mugg med en fet figur på. Priset var 300 euro, och jag trodde inte det var sant. Jag köpte en mugg, provade att sälja den i Finland och fick det dubbla tillbaka. Då bestämde jag mig för att det här ska bli något stort, säger han till Di.

”Bättre än bankkontot”

Daniel Vittikko bor strategiskt för handel med muggarna, vid gränsen mellan Sverige och Finland. Han menar att de är en bra investering för att det finns ett stort antal samlare och nya tillkommer frekvent. Handlaren betonar att muggarna även kan ge avkastning på lite sikt.

– Det är en bra investering, de håller sitt värde och många har ökat rejält. Det är bättre än att ha pengarna på ett bankkonto.

Daniel Vittikkos Aktiebolag ”Muggmania” omsatte 1,5–2 miljoner kronor förra året. Försäljningen uppgick till en miljon kronor. Vinstpengarna går till hans stuga som han har planer på att utveckla, enligt Di.

Det finländska Mumintrollet, som präglat många barns uppväxt och blivit folkkär världen över, fyllde nyligen 75 år.

Författaren Tove Jansson släppte sin första bok om Mumintrollet och hans familj och vänner 1945 i ”Småtrollen och den stora översvämningen”. Men det var de två följande böckerna, ”Kometen Kommer”, och ”Trollkarlens Hatt”, som verkligen satte Muminfamiljen på den litterära kartan.

FAKTA

De dyraste Muminmuggarna:

Mumin Fazermugg – Tillverkad 2004 för Fazer kafé i 400 exemplar. Såldes för 84 900 kr på Tradera.

Mumin dagdrömmer – Tillverkad 2005. Såldes för 15 000 kr på Tradera.

Mumin rosa – Såldes under åren 1990 – 1993. Såldes för 4 900 kr på Tradera.

Källa: Expressen

Marknadsnyheter

Dela med dig