Aktiespararna

En attraktiv tillväxtresa

4 mars 20219 min lästid
Korta portföljen.
Den varma börsvinden lyfter Korta Portföljen. Denna vecka ser analytikern uppsida i ett prisvärt tillväxtbolag med global förvärvsagenda (vecka 9)

Allmän reflektion

Mars.

Inte planeten, utan månaden, gör entré.

Här i Stockholm ägnar sig sportlovsfirare åt friluftsaktiviteter i det vårvarma vädret. Humöret är på topp och varje dag blir lite ljusare.

Även på börsen pekar pilarna uppåt. Ledande index handlas runt nya rekordnivåer.

Optimism dominerar, trots den pågående ränteoron i USA. Stockholmsbörsen utmärker sig som en av de starkaste börserna i världen. Styrka föder ny styrka.

Rapportsäsongen är på det stora hela avklarad. Några få eftersläntrare återstår. Starka bokslut ger fortsatt kursstörd när investerarna blickar längre in i 2021.

Korta Portföljen tangerar ett nytt rekord (+57% sedan augusti) denna vecka efter rusningen i Svedbergs, Avanza och Kopparbergs, för att nämna några. Kurserna har fallit tillbaka något från toppen, men tillvaron är fortsatt ljus i rimligt prissatta kvalitetsbolag.

Med det sagt, nu över till portföljen

Avanza

Med börsen på ATH fortsätter intresset för att spara i aktier att öka i snabb takt.

I Korta Portföljen finns favoriten Avanza, som erbjuder både ”hackor och spadar” och en bekväm digital användarupplevelse för nyblivna aktieentusiaster.

Som väntat, tyder ny statistik på att första kvartalet 2021 kommer att bli ännu ett rekordkvartal med hög vinsttillväxt för nätbanken.

Sedan insteget i höstas, har Avanza-aktien stigit med omkring 70 procent. Det är ingen dålig utveckling på kort tid. Längs vägen, har riktkursen höjts flera gånger.

Trendmässigt är aktien stark. I veckan har marknaden handlat upp bolaget till nya rekord. Aktien befinner sig nu ett stenkast från drömgränsen 300 kronor.

Detta trots kritiken kring fondprovisioner, så kallade ”kickbacks”.

Korta Portföljen njuter av utvecklingen och låter kursvinnaren rida vidare med oförminskad portföljvikt. Siktet är inställt på utdelningen i slutet av mars.

Riktkursen justeras upp till 310 kronor.

Pricer (kurs 34,60 kronor)

Det digitala prisetikettsbolaget Pricer har utvecklats svagt på börsen under inledningen av 2021. Trots ett starkt bokslut och utdelning i antågande, har aktien fallit cirka 11 procent.

Bakom nedgången finns farhågor kring att 2021 ska bli svagare än rekordåret i fjol. Marshall Wace har även ökat sin blankningsposition i bolaget, vilket adderat säljtryck på senare tid.

Pricer har historiskt uppvisat en betydande slagighet mellan kvartalen. Projektinslagen avskräcker marknaden, men utsikterna är oförändrat positiva på såväl kort som lång sikt.

Branschen är i början av sin transformation och optionaliteten kring nya kontrakt i USA, Europa och den globala utrullningen av samarbetet med Carrefour ger skäl till optimism. Marknaden tappar från tid till annan tålamodet, men den fundamentala bilden kvarstår.

Korta Portföljen ser den senaste tiden svaghet som ett bra tillfälle att utöka positionen. Sammanlagt köps 925 aktier till kurs 34,60 kronor. Den nya positionen blir därmed 5000 aktier.

Efter förändringen, seglar Pricer upp i toppen bland portföljens innehav.

Trianon (kurs 132 kronor)

Det skånska fastighetsbolaget Trianon har funnits med sedan återstarten den 13 augusti 2020.

Utvecklingen har varit skaplig sedan inköpet och bolaget utvecklas enligt plan.

På senare tid har aktien rört sig sidledes, i linje med övriga fastighetsbolag.

Även om aktien har betydligt mer att ge på sikt (riktkursen höjdes nyligen till 150 kronor per aktie), ser Korta Portföljen för tillfället möjligheter på annat håll.

Hela Trianon-positionen på 943 aktier avyttras därför till kurs 132 kronor.

Totalavkastningen på placeringen under innehavstiden kan summeras till omkring 25 procent.

Brdr. Hartmann (Kurs 518 kronor)

Långväga följare av Korta Portföljen kommer med största sannolikhet ihåg det danska äggkartongsbolaget Bröderna Hartmann. Genom åren har det skrivits en hel del om bolaget och caset, både i tidningen Aktiespararen och här på Aktiespararnas webbplats.

Aktien, som handlas på Köpenhamnbörsen, var länge en grundpelare i de tidigare versionerna av Korta Portföljen. Sedan dess har mycket hänt.

Bolaget har fått en ny ledare efter att Hartmanns tidigare vd tragisk gick bort i en cykelolycka för några år sedan. Rent operativt, har bolaget expanderat vidare, kapacitetsinvesteringarna har burit frukt och marginalerna har ökat.

Efter förvärvet av fruktkartongsrörelsen i Sydamerika, har dock bolaget drabbats av hyperinflationen i Argentina. Det ställer till redovisningen något, men den underliggande trenden på nyckelmarknaderna i Nordamerika och Europa är god.

Pandemivinnare

I spåren av coronapandemin har anrika Hartmann blivit något av en oväntad vinnare. När konsumenter lagar mer mat hemma, har den viktiga och förhållandevis billiga proteinkällan - ägg - blivit än mer tilltalande.

Förflyttningen från restaurang- till konsumentledet har medfört att efterfrågan på äggkartonger, bolagets kärnkompetens, ökat.

Dagens konsumenter efterfrågar i större utsträckning hållbara och miljösmarta förpackningar. Sedan tidigare pågår övergången från plastbaserade äggkartonger till mer hållbara alternativ, likt de fiberbaserade förpackningslösningar som Hartmann säljer.

Detta skifte har accelererats på senare tid, vilket gynnar försäljningen ytterligare.

Volymökning

Brdr. Hartmann har ännu inte släppt sitt bokslut för helåret 2020.

Rapporten (+ årsredovisningen) för det fjärde kvartalet kommer först nästa vecka (på tisdag den 9 mars) men volymökningen under fjolåret har redan gjort tydligt avtryck i bolagets räkenskaper för niomånadersperioden.

Vid sidan av betydande kapacitetsinvesteringar för att möta volymökningen i Nordamerika, Europa och Latinamerika har det danska äggkartongsbolaget på samma gång dragit igång en global förvärvsoffensiv.

Som exempel, har Mohan Fibre i Indien förvärvats och Gotek-Litar köpts i Ryssland.

Rörelsen genererar starka kassaflöden, vilket möjliggör fortsatt förvärvsdriven expansion. Som världsledande tillverkare av äggkartonger och produktionsteknologi har Hartmann stora möjligheter att fortsätta göra förvärv som stöd i sin geografiska expansion.

Trots framgångarna är prislappen låg för tillväxtbolaget Brdr. Hartmann. Aktien handlas till ett p/e-tal på runt 13 gånger för rullande tolv månader. För 2021e är värderingen runt p/e 11x, inkluderat M&A.

Av allt att döma, väntas rapporten för det fjärde kvartalet vara stark nästa vecka.

Utsikterna är ljusa på längre sikt och kvalitetsbolaget passar utmärkt i en såväl kortsiktig som långsiktig portfölj.

Korta Portföljen tilltalas av upplägget och plockar in Brdr. Hartmann i portföljen till kurs 518 danska kronor och en växelkurs (DKK/SEK) på 1,36. Köpet finansieras av befintlig kassa och av Trianon-försäljningen.

Positionen motsvarar cirka 10 procent av portföljvärdet och riktkursen sätts till 625 kronor.

Efter förändringarna ser portföljen följande ut


Om Korta Portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall.

All handel sker på egen risk. Gör alltid din egen analys innan köp- respektive säljbeslut fattas.

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikern får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen.

Portföljuppdatering sker varje vecka på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

Dela med dig