Aktiespararna
Annons

En befäst spelare på en snabbväxande marknad

16 januari 20243 min lästid
Clavister, med rötter och huvudkontor i Örnsköldsvik, är en ledande europeisk cybersäkerhetsleverantör med över 25 års erfarenhet. Primärt har bolaget fokus på kunder inom offentlig sektor samt inom energi-, telekom- och försvarssektorn. Genom ett växande ekosystem av partners och återförsäljare har bolaget levererat hundratusentals produkter till kunder i över 100 länder. Orderboken är välfylld och marknaden växer kraftigt. För att leverera på den strukturella tillväxten avser Clavister att stärka upp rörelsekapitalet.

Clavister erbjuder produkter och lösningar inom en mängd olika områden, inklusive nätverkssäkerhet, molnservice och autentisering. Under 2022 respektive 2023 växte bolaget intäkterna med drygt 10 procent på årsbasis. I fjol tilltog försäljningen mot slutet av året och fjärde kvartalet bjöd på en försäljningstillväxt om 21 procent. Under samma kvartal vann bolaget ett kontrakt värt 170 miljoner kronor avseende leverans av Clavister Cyber Armour till BAE Systems Hägglunds. Detta bidrog till att öka orderingången med 401 procent till 217 miljoner kronor.

”Clavister Cyber Armour är en effektiv lösning för att öka den digitala motståndskraften i försvarsplattformar. Vi är glada att se att vår satsning på försvarsområdet fortsätter att utvecklas med fler kunder som antar en modern cyberförsvarsstrategi”, sade Clavisters vd John Vestberg i samband med att ordern kommunicerades.

Cybersäkerhetsmarknaden växer kraftigt

Enligt Fortune Business Insights värderades cybersäkerhetsmarknaden till 154 miljarder dollar 2022. Marknadsundersökningsbolaget räknar med att marknaden kommer att växa närmare 14 procent årligen och uppgå till 425 miljarder dollar 2030. Det räcker således att Clavister växer med marknaden för att tillväxten ska bli signifikant. Skulle bolaget dessutom ta marknadsandelar är möjligheterna ännu större.

Vidare uppskattar McKinsey & Company att den totala adresserbara marknaden är tio gånger större, vilket vittnar om den låga penetrationsgrad som råder i sektorn - samtidigt inser fler och fler bolag vikten av att ha skydd mot cyberangrepp. Konsultföretaget spår att skadorna från cyberattacker kommer att uppgå till 10,5 biljoner dollar per år redan 2025 – en ökning med 300 procent från 2015 års nivåer.

Tar ni nytt kapital för att öka satsningarna

Med den strukturella tillväxten i ryggen avser Clavister att stärka rörelsekapitalet genom en företrädesemission av units, bland annat för att öka insatserna på samtliga huvudmarknader. Därutöver kommer bolaget att återbetala lån samt optimera kapitalstrukturen i syfte att avveckla delar av den nuvarande skuldsättningen.

Sammanfattning av Företrädesemissionen

Den som var införd som aktieägare på avstämningsdagen 12 januari erhöll en uniträtt för varje innehavd aktie. Anmälningssedlar för teckning av units med och utan uniträtter kan erhållas från Bolagets och Aqurat Fondkommission AB:s (www.aqurat.se) respektive hemsidor.

Företrädesemissionen omfattas av teckningsförbindelser och garantiåtaganden om cirka 120 MSEK, motsvarande cirka 70,8 procent av Företrädesemissionen.

Fyra (4) uniträtter ger rätt att teckna en (1) unit. En (1) unit består av tolv (12) nyemitterade aktier, tre (3) teckningsoptioner av serie TO1 och tre (3) teckningsoptioner av serie TO2. Teckningskursen är 12 SEK per unit, motsvarande 1 SEK per aktie (teckningsoptionerna emitteras vederlagsfritt), vilket innebär att Clavister kommer att tillföras, förutsatt att Företrädesemissionen fulltecknas, cirka 170 MSEK före avdrag för kostnader hänförliga till Företrädesemissionen.

Teckningsperioden löper den 16–30 januari.

Läs mer och ta del av erbjudandet här

Dela med dig