Du är här

2017-09-14

En bra dag i portföljen

wysiwyg_image

Här kan du läsa den senaste uppdateringen av Korta Portföljen (vecka 37)

Allmän reflektion

Börsdagen har varit trevlig för innehaven i Korta Portföljen. Såväl värdehanteringsbolaget Loomis och inkassobolaget Intrum Justitia har handlats upp omkring 3-5 procent under dagens handel. Även nedpressade H&M – som nyligen plockades in i portföljen - har fått viss luft under sina vingar efter ett i övrigt mycket svagt år.

Även om solen skiner i portföljen ska vi inte glömma bort att det finns mörka moln där ute. Geopolitiskt är situationen ansträngd och Nordkorea-situationen är långtifrån löst.

Nyligen började USA hota Kina att stänga av landet från det globala betalningssystemet SWIFT om Kina inte tar de nya, hårdare sanktionerna mot Nordkorea på allvar.

Än så länge är det enbart ett hot, men om hotet skulle realiseras är de potentiella effekterna på världshandeln massiva och svåra att överskåda.

Spänningarna slutar dessvärre inte där.

I dag hotade Nordkorea att ”att använda kärnvapen mot Japan” och citat ”Japan behöver inte längre existera nära oss. De fyra öarna i arkipelagen bör sänkas i havet av Juches bomb (Nordkoreas bärande ideologi) enligt den statliga nyhetsbyrån med hänvisning till ett uttalande från Korea Asia-Pacific Peace Committee.

Om citatet stämmer (kom ihåg att det finns mycket desinformation där ute) är det extremt allvarligt.

Men börsen tar det hela med ro och noterar en modest uppgång.

Vi har länge argumenterat för att det är ”teflon-panna” på som gäller på börsen för närvarande. Där allt - hur negativa nyheter det än må vara – förr eller senare rinner av och uppgångsspåret fortsätter.

För denna utveckling kan vi delvis tacka världens centralbanker som med sina massiva stödköp har tryckt ned volatiliteten – både den upplevda och den faktiska versionen – och bristen på alternativ till aktier. Vinstutvecklingen har även varit solid, vilket har gett ytterligare bränsle till kurserna.

Men samtidigt befinner vi oss sent i börscykeln och riskerna ökar för varje dag som går. Rent krasst vet vi nog alla att ingen fest varar för evigt och sannolikt gör inte denna börsfest det heller.

Men, å andra sidan, bara för att något är oundvikligt (en nedgång), innebär inte att det är nära förestående (händer imorgon).

På det stora hela känner vi oss därför nöjda med nuvarande exponering i portföljen. Det börjar uppenbara sig fler och fler intressanta köpcase – men denna vecka vilar vi på hanen.

Den medvetet höga kassaandelen på cirka 30 procent får oss dessutom att sova gott om natten. Vi har på så vis torrt krut och kan rida ut eventuell turbulens.

Nu över till portföljen

H&M

Vi noterar att de senaste köpen av såväl H&M som Trelleborg hittills har fallit väl ut med uppgångar på 5,6 respektive 4,2 procent.

I H&M:s fall är det främst köprekar DNB Markets och Credit Suisse som fått köpare att leta sig tillbaka in i aktien.

Nedan följer en sammanfattning av analysen från Credit Suisse:

  • H&M:s bruttomarginal kan återhämta sig nästa år tack vare minskade reor och lägre inköpskostnader
  • Om H&M kan rensar ut sitt överskottslager under de kommande kvartalen kan bolaget gå in i 2018 "rent" för första gången på tre år och med möjligheten att ta igen delar av den reapress som tyngt under perioden
  • Kombination med den svagare amerikanska dollarn finns potential för bruttomarginalen att förbättras 3,7 procentenheter 2018.
  • Riktkursen höjts, upp till 240 kronor från tidigare 185. I ett bästa scenario, vad Credit Suisse kallar för "blue sky scenario", sätts riktkursen till 320 kronor.
  • På kort sikt är vinstutsikterna fortfarande negativa då det andra halvår 2017 enligt Credit Suisse väntas markera en lägsta punkt för H&M. För att spegla detta har prognosen för vinst per aktie 2017 sänkts med ytterligare 4,7 procent.

Vidare noterar vi att den brittiska sektorkollegan NEXT justerar upp sina prognoser till följd av bättre marknadsutsikter. Positivt för sentimentet kring H&M-aktien.

Intrum Justitia

wysiwyg_image

Intrum Justitia-aktien var riktigt svag under augusti månad men efter att ha bildat en dubbelbotten  på 240 kronor har aktien fått nytt liv. Nu, en dryg månad senare, handlas aktien 19 procent högre, vilket givetvis är glädjande för portföljen. I dag kunde vi också läsa att vd Mikael Ericson köpt på sig ytterligare 11 000 aktier, vilket är positivt även om vi inte ska dra alltför stora växlar av att insynspersoner agerar.

Indutrade

wysiwyg_image

Aktien fortsätter att gå bra. Den långsiktiga trenden är otvivelaktigen stark. I det korta perspektivet är den tekniska analysen tvetydig men vi noterar att aktien närmat sig nivåer som tidigare varit tuffa att bryta igenom. Vi håller ett öga på aktien och kan eventuellt vikta ned om vi ser ett trendbrott.

Stay tuned!

wysiwyg_image

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje torsdag på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.