Aktiespararna
Annons

En framgångsrik investeringsstrategi blickar framåt, inte bakåt. Det är lättare sagt än gjort.

Av Fisher Investments Norden
21 februari 20197 min lästid
Den globala marknadens kräftgång under 2018 fick många inom finanspressen att förutspå dåliga resultat för 2019. Vi ser två stora problem med den här analysen.

För det första är gårdagens prisutveckling inte en bra indikator för morgondagens resultat (läs bara det finstilta i de flesta investeringsbroschyrer). För den andra visar historien att aktiemarknaden nästan alltid vänder uppåt efter en nedgång – till och med efter kraftiga nedgångar av den typ som vi såg under fjärde kvartalet 2018. Enligt vår erfarenhet tjänar man inte mycket på att stirra sig blind på den senaste tidens volatilitet utan man bör snarare titta på det historiska perspektivet och skapa prognoser som inte tyngs ner av den senaste tidens erfarenheter.

Upp- och nedgångar på marknaden, särskilt om de är av det större slaget, påverkar investerares känsloläge och inställning. Inom psykologin pratar man om en ”seriell positionseffekt”, alltså att vi människor har en tendens att till exempel komma ihåg de sista siffrorna i ett långt telefonnummer, men inte de i mitten. Det som precis har hänt, under de senaste dagarna, veckorna eller månaderna, påverkar våra förväntningar på framtiden. Vi förutsätter att det kommer att fortsätta precis som det gjort nyligen. Det är helt naturligt att investerares känslolägen följer marknadens svängningar, men problemet är att det ofta leder till oövervägda beslut som får negativa konsekvenser. Vi anser att instinkten att reagera, till exempel genom att söka säkrare investeringar efter en nedgång, ofta får motsatt effekt. Varför? 1) Du garanterar dina förluster genom att sälja de värdepapper som tappat i värde. 2) Det är extremt svårt att tajma marknaden och återinvestera när den är på väg upp igen. 3) Ju mer du handlar, desto större handelsavgifter.

Om du vill läsa mer om hur aktuella förhållanden påverkar aktiemarknaden och dina investeringar, ladda ner Fisher Investments Nordens senaste aktiemarknadsutsikt och få regelbundna uppdateringar.

Det är mycket svårt för en investerare att hålla huvudet kallt och intala sig själv att inte göra någontingnär alla andra drabbats av panik. Men just denna förmåga är grundläggande för att lotsa din portfölj mot långsiktiga mål. Nyckeln till framgång är att förstå hur marknaden fungerar (och inte fungerar). I boken The Only Three Questions that Count från år 2006 förklarade Fisher Investments ordförande, Ken Fisher, att marknaden inte är seriellt korrelerad. Med andra ord: gårdagens utveckling har ingen betydelse för dagens eller morgondagens resultat. Om gårdagen inte kan förutspå morgondagen är det förmodligen inte någon bra idé att positionera din portfölj baserat på vad som redan har hänt. Det innebär bara att du missar uppgångar och hela tiden tvingas jaga bättre avkastning.

Ett helhetsperspektiv kan råda bot på den här typen av villfarelse. Genom att sätta den senaste utvecklingen i ett historiskt perspektiv kan investerare undvika misstag. Sedan indexet MSCI World lanserades år 1970 har avkastningen bara varit negativ i mer än två år i rad två gånger: 1973–1974 och 2000–2002. Efter ett år med negativa resultat gick marknaden i genomsnitt upp med 6,5 procent, även efter dessa två nedgångar.[i] Dessa björnmarknader kännetecknades av att de åtföljdes av globala lågkonjunkturer. Om vi räknar bort dessa två perioder så har avkastningen i genomsnitt varit 15,5 procent direkt efter ett år med negativa resultat.[ii] 2018 års svaga resultat på minus 18,4 procent ter sig nu som en djup korrigering, alltså en kort, kraftig och sentimentsdriven nedgång på över 10 procent.[iii] Om så är fallet förutspår vi att marknaden kommer att återhämta sig inom kort. Och även om volatiliteten kommer tillbaka och en björnmarknad tar vid (−20 procent jämfört med en tidigare toppnotering) så anser vi att utmaningen för investerare förblir densamma: Att blicka framåt, inte bakåt.

Innan du fattar beslut bör du ställa dig själv följande frågor: Är min nuvarande mix av aktier, obligationer, penninginvesteringar och andra värdepapper väl lämpad för att uppnå mina mål? Har mina målsättningar eller behov förändrats? Regerar jag på grund av rädsla, eller är mina argument för ytterligare ras på marknaden sunda och välgrundade? Om jag minskar mitt aktieinnehav temporärt, vad kommer att få mig att öka det igen?

Vi anser att den effektiva marknaden räknar in alla allmänt kända uppgifter i sin prissättning. Och marknaden blickar vanligtvis framåt. Om du inte gör samma sak, utan istället agerar baserat på information som marknaden redan har införlivat, riskerar du att missa dina investeringsmål – oavsett om du pensionssparar eller har andra investeringsmål. Låt inte gårdagens nyheter ta din blick från horisonten, oavsett hur tilltalande de är. Du når bara dina mål om du fokuserar på framtiden.

Fisher Investments Norden är en handelsbeteckning som används i Sverige av Fisher Investments Europe Limited. Fisher Investments Europe Limited är auktoriserat och reglerat av den brittiska Financial Conduct Authority (FCA, referensnr 191609) och är registrerat i England (organisationsnr 3850593). Fisher Investments Europe Limited har sitt huvudkontor på 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Storbritannien. Fisher Investments Europe Limited delegerar portföljförvaltningsfunktionerna till sitt moderbolag, Fisher Asset Management, LLC, som bedriver verksamhet under namnet Fisher Investments, är etablerat i USA och står under tillsyn av Securities and Exchange Commission i USA. Att investera på aktiemarknaden innebär en risk för förlust och det finns ingen garanti för att hela eller delar av det investerade kapitalet kommer att återbetalas. Tidigare resultat utgör ingen garanti eller tillförlitlig indikation på framtida resultat. Investeringarnas värde och avkastning kommer att variera i enlighet med de globala aktiemarknaderna och internationella valutakurser.

[i] Källa: FactSet, per 2019-01-17. Nettoavkastning i SEK enligt indexet MSCI World, genomsnittlig avkastning efter ett kalenderår med negativa resultat, 1970–2018.

[ii] Ibid. Nettoavkastning i svenska kronor enligt indexet MSCI World, genomsnittlig avkastning efter ej på varandra efterföljande kalenderår med negativa resultat, 1970–2018.

[iii] Ibid. Indexet MSCI World Index med nettoavkastning i SEK, 2018-08-29 till 2018-12-24.


Dela med dig