Aktiespararna
Annons

En introduktion till hållbara och ansvarsfulla investeringar

Av Fisher Investments Norden
21 mars 20208 min lästid
I allt högre grad möter vi investerare som vill att portföljerna ska ge avkastning samtidigt som de är förenliga med personliga värderingar. Att investera med fokus på miljö, socialt ansvar och ansvarsfull företagsstyrning har under senare år blivit en betydande kategori i investeringsbranschen.

Men hållbara och ansvarsfulla investeringar kan betyda olika saker för olika investerare och det finns ingen samlad filosofi bakom begreppet. Vissa ser ansvarsfulla investeringar som ett sätt att låta portföljer vara förenliga med personliga värderingar och ignorerar risker och potentiell avkastning. Andra ser ansvarsfulla investeringar som ett sätt att identifiera undervärderade risker och möjligheter för att på så sätt bättre kunna balansera risk och avkastning. Om du överväger att satsa på ansvarsfulla investeringar är det viktigt att du förstår skillnaderna mellan dessa två synsätt eftersom det kan hjälpa dig att hitta en strategi som passar dig.

Förståelse för olika begrepp

Till att börja med är det viktigt att förstå vad de olika begreppen betyder. Miljö: inkluderar koldioxidutsläpp, andra utsläpp och företagets historiska inblandning i olyckor som potentiellt har haft en negativ inverkan på miljön. Socialt ansvar: fokuserar på saker som djurförsök, alkohol, tobak, spel och dobbel. Företagsstyrning: kan vara ett luddigt begrepp, men handlar om huruvida ett företag har en effektiv styrelse, ett system med stadgar som säkrar efterlevnad av globala lagar och normer, som till exempel internationella sanktioner. (Traditionell aktieanalys täcker till viss del dessa ämnen.) Företagsstyrning handlar även om hur ofta ledande befattningshavare ersätts och hur koncentrerat aktieägandet är, eftersom dessa faktorer kan påverka företagets agerande. Analytiker från researchföretag och kapitalförvaltare betygsätter företag i en rad olika kategorier inom dessa tre grupper – miljö, socialt ansvar och företagsstyrning.

Om du vill läsa mer om hur aktuella förhållanden påverkar aktiemarknaden och dina investeringar, ladda ner Fisher Investments Nordens senaste aktiemarknadsutsikt och få regelbundna uppdateringar.

Riktlinjerna kan vara svårtolkade

Men som du förmodligen redan förstått är dessa regler inte huggna i sten. Riktlinjerna är luddiga och företag tolkar dem på olika sätt. Vissa anser att miljöfokuserade portföljer inte bör ha någonting med fossila bränslen att göra och begränsar därför investeringar inom detta område. Vissa kapitalförvaltare hävdar att de gör detta för att hantera risk och diversifiering. Enligt vår erfarenhet slutar det ofta med förenklingar och portföljer som får investerare att må bra, men som inte bygger på optimala strategier. Andra begränsar inte vissa branscher kategoriskt utan fokuserar istället på att investera i företag som har höga betyg när det gäller miljö, socialt ansvar och företagsstyrning, inklusive företag som arbetar med utvinning av mineraler eller fossila bränslen. Investerare som överväger ansvarsfulla investeringar bör fråga sina ekonomiska rådgivare huruvida de baserar sina beslut på analyser av risker och möjligheter, eller på personliga preferenser.

Ansvarsfulla investeringar

Personer som överväger ansvarsfulla investeringar bör även ta reda på om deras kapitalförvaltare använder en top-down- eller bottom-up-analys (eller en kombination av båda). Företag som använder sig av en top-down-metod överväger först företagens verksamhetsmiljöer – befintliga regelverk, lagstiftning och sociala normer – innan de tittar på företagsspecifik information. Företag som använder sig av en bottom-up-analys fokuserar på handlingar och åtgärder på företagsnivå. De studerar specifika företags historia när det gäller miljö, samhällsansvar och koncentration av aktieägare. Vissa kapitalförvaltare använder sig av en kombination av dessa två metoder för att försöka dra nytta av båda när de tar fram en strategi för ansvarsfulla investeringar. (Fisher Investments Norden använder sig av en sådan strategi för att hantera portföljer med ansvarsfulla investeringar.) Det finns fördelar med båda metoderna. Top-down-metoden kan hjälpa dig att begränsa antalet potentiella företag genom att identifiera de som sannolikt uppfyller kraven på ansvarsfulla investeringar. Bottom-up-metoden kan hjälpa dig att identifiera risker: ett företag som inte uppfyller miljökrav kan exempelvis drabbas hårdare av ny lagstiftning jämfört med ett ”grönare” företag.

Förvaltare som använder sig av liknande metoder och betygssystem kan i slutändan ändå välja olika aktier baserat på subjektiva åsikter. Förvaltare med miljöfokus kan ha olika åsikter angående specifika företag eller branscher. Många anser att elfordon är gröna på grund av dess låga (eller obefintliga) utsläpp. Men elfordon kräver litiumbatterier, vilket i sin tur kräver gruvdrift, och slutresultatet är en produkt som kan vara farlig för miljön vid kassering. Vilket har störst miljöpåverkan: koldioxidutsläpp eller gruvdrift? Tänk tillbaka på vårt tidigare exempel med fossila bränslen. Om man eliminerar fossila bränslen från portföljen innebär det begränsad diversifiering, men det kan vara svårt att veta var man ska dra gränsen när det gäller utvinning, produktion och användning. Ska alla typer av exponering mot fossila bränslen leda till att aktien diskvalificeras? Eller är ett elproducerande företag som genererar 40 procent av all sin el från fossila bränslen okej? Bygger tröskelvärdet på en procentsats av den totala produktionen eller på någon annan typ av måttstock? Riktlinjer för socialt ansvar väcker liknande frågor.

Vad innebär det

Det verkar ofta som att många kapitalförvaltare använder ansvarsfulla investeringar mer i marknadsföringssyfte än i analys- och förvaltningssyfte. Det är av yttersta vikt att ställa rätt frågor om hur förvaltare planerar att investera på ett sätt som ligger i linje med dina värderingar, annars riskerar du att få mer yta än substans.

Fisher Investments Norden är en handelsbeteckning som används i Sverige av Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, (”Fisher Investments Norden”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl är ett privat aktiebolag, bildat i Luxemburg (bolagsnummer: B228486), som står under tillsyn av Commission de Surveillance du Secteur Financier (”CSSF”), och har sitt huvudkontor på K2 Building, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Third Floor, L-1246 Luxemburg. Fisher Investments Norden delegerar delar av den dagliga investeringsrådgivningen, portföljförvaltningen och handelsfunktionerna till dess koncernbolag. I synnerhet tas investeringslämplighetsrapporter delvis fram av Fisher Investments Europe Limited, som bedriver verksamhet under namnet Fisher Investments UK (”Fisher Investments UK”), och de löpande portföljstrategibesluten fattas av Fisher Asset Management, LLC, som bedriver verksamhet under namnet Fisher Investments (”Fisher Investments”). Handelsfunktioner kan utföras av Fisher Investments Norden, Fisher Investments UK, eller andra koncernbolag.


Investeringar på finansmarknaderna innebär en risk för förlust, och det finns ingen garanti för att hela eller delar av det investerade kapitalet kommer att återbetalas. Tidigare resultat utgör ingen garanti för eller tillförlitlig indikation på framtida resultat. Investeringarnas värde och genererade inkomster kommer att variera med globala finansmarknader och internationella valutakurser.

Dela med dig