Aktiespararna
Annons

En investeringslektion utifrån Amazons senaste milstolpe

Av Fisher Investments Norden
28 november 20187 min lästid
För några veckor sedan blev e-handelsföretaget Amazon det andra börsnoterade företaget att nå ett börsvärde (sammantaget värde för alla aktier i dollar) på 1 biljon dollar. När denna milstolpe nåddes fick vi se vissa medier göra en tillbakablick över företagets historik i vilken investerare kunde ta del av hur mycket de hade tjänat om de köpt Amazons aktier när företaget ursprungligen börsnoterades, alltså det datum aktierna först kunde handlas.

Detta kan förstås ha ett underhållningsvärde, men vi anser inte att det är till nytta för investerare att se investeringar ur detta perspektiv. Tidigare vinster är inte bara omöjliga att tillgodogöra sig här och nu. Amazons resultat är också avvikande – sedan Amazon började handlas i maj 1997 är avkastningen långt mycket högre än densamma för den breda globala aktiemarknaden. Vi anser att fokus på högtflygande aktier kan skapa en förväntning om att bli rik snabbt bland investerare, vilket kan leda till otålighet och ett för stort risktagande.

Även om Fisher Investments Norden inte ger rekommendationer om enskilda aktier anser vi att det kan vara nyttigt att studera Amazons historia för att belysa beteendemässiga fallgropar. Amazon börsnoterades 15 maj 1997. Det dröjde till den 4 september 2018 innan Amazons börsvärde uppgick till 1 biljon dollar, och dess avkastning inkluderar utdelningar på 124976,67 procent.[i] Detta motsvarar en årlig avkastning på 39,74 procent.[ii] Men den globala aktiemarknaden, representerad av indexet MSCI World (ett brett mått på aktier i 23 industriländer), har haft en avkastning på 349,90 procent inklusive utdelningar.[iii] Detta motsvarar en årlig avkastning på 6,05 procent.

Vi förmodar att en undersökning bland globala investerare om vilken avkastning de helst skulle vilja ha – Amazons eller den globala marknadens – skulle visa på Amazons. Men vi ser detta som ett orealistiskt mål för en investerares sammantagna portfölj, även om de har långsiktiga investeringsmål med tyngdpunkten i aktier. Amazon är avvikande – ett företag vars resultat är icke-representativt och långt ifrån marknadens genomsnitt i stort. Amazon är unikt – att försöka hitta ”nästa Amazon” är som att försöka hitta en nål i en höstack. Enligt Nasdaq började 33 andra amerikanska företag att handlas i maj 1997 – och bara fem av dem är fortfarande kvar på börsen.[iv] Vid denna tidpunkt fanns det inga uppenbara tecken på att Amazon skulle ha långsiktig och astronomisk potential. Det var bara en bokhandel på nätet som kom till i en tid då så kallade dotcom-bolag poppade upp oavbrutet. Många andra e-handelsföretag som startade på den tiden överlevde inte ens it-bubblan när den sprack, för att inte tala om de 20 år som följde. Det dröjde också många år efter företagets börsnotering innan Amazon blev lönsamt.[v] Hade du valt att äga aktier i detta företag just då, i stället för andra och mer lönsamma alternativ? Och hade du behållit aktien i med- och motgång, trots stora upp- och nedgångar längs vägen?

Vad man kan lära sig av ett bolags historik

Det är alltför enkelt – och enligt oss alltför vanligt – att blicka bakåt när det gäller en högtflygande aktie och utbrista: ”Håll tummarna!” Men vi anser att det är orealistiskt för de flesta investerare som snarare är i behov av långsiktig framförhållning och disciplin. Det finns historier om människor som lyckats tjäna maximalt på Amazons tillväxt. Bland annat företagets grundare, hans familjemedlemmar och tidiga anställda och investerare. Men för enskilda investerare utan koppling till företaget håller vi det för osannolikt att kunna göra riktigt stora vinster på ett enda företag. Dessutom måste en investerare sannolikt offra diversifiering och satsa allt på ett enskilt företag för att hoppas på storvinsten. Vi anser att det utgör en alltför stor risk att investera en stor del av en portfölj i en enskild aktie. Det kan löna sig om företaget gör bra resultat, men vad händer om det inte gör det? Tänk om aktiekursen stagnerar eller faller?

Av denna anledning anser vi det klokare för investerare att acceptera att investeringar på kapitalmarknader inte är ett sätt att bli rik snabbt. I stället tycker vi det är bättre att följa den klassiska uppmaningen om att ”skynda långsamt”. Det är ingen perfekt analogi, eftersom inte heller aktiemarknaden i stort levererar oavbruten avkastning – den varierar från månad till månad, från år till år och drabbas ibland också av djupa, tillfälliga nedgångar. Men på det hela taget, och i genomsnitt, har aktiemarknader historiskt levererat tillväxt under längre perioder.[vi] Inte i samma utsträckning som Amazon, men tillräckligt för att många investerare ska kunna nå sina långsiktiga mål.

Risktext:

Fisher Investments Norden är en handelsbeteckning som används i Sverige av Fisher Investments Europe Limited. Fisher Investments Europe Limited är auktoriserat och reglerat av den brittiska Financial Conduct Authority (FCA, referensnr 191609) och är registrerat i England (organisationsnr 3850593). Fisher Investments Europe Limited har sitt huvudkontor på 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Storbritannien.

Fisher Investments Europe Limited delegerar portföljförvaltningsfunktionerna till sitt moderbolag, Fisher Asset Management, LLC, som bedriver verksamhet under namnet Fisher Investments, är etablerat i USA och står under tillsyn av Securities and Exchange Commission i USA.

Att investera på aktiemarknaden innebär en risk för förlust och det finns ingen garanti för att hela eller delar av det investerade kapitalet kommer att återbetalas. Tidigare resultat utgör ingen garanti eller tillförlitlig indikation på framtida resultat. Investeringarnas värde och avkastning kommer att variera i enlighet med de globala


[i] Källa: FactSet, per 2018-09-17. Sammanlagd avkastning i SEK, 1997-05-15 till 2018-09-04.

[ii] Årlig avkastning avser den sammanlagda avkastningen per år under hela perioden i fråga.

[iii] Källa: FactSet, per 2018-09-17. Indexet MSCI World Index med nettoavkastningar i SEK, 1997-05-15 till 2018-09-04.

[iv] Källa: FactSet, per 2018-09-17.

[v] ”Amazon har gjort vinst i 11 raka kvartal – inklusive en rekordvinst på 1,9 miljarder dollar under storhelgerna”, Jason Del Rey, Recode, 1 februari 2018

[vi] Källa: FactSet, per 2018-09-17. Utlåtande baserat på nettoavkastning för indexet MSCI World, 1969-12-31 till 2018-09-16.

Dela med dig