Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-09-22

Kortsiktig uppstuds kan ligga i korten - plockar in två aktier till portföljen

Premium

Marknadsläget  

Börsen fortsätter att trenda nedåt pressad av centralbankerna och deras fortsatt väldigt aggressiva räntehöjningar. “Don’t fight the Fed” är ett klassiskt börsuttryck och det mantrat lever i allra högsta grad kvar.  

När centralbankerna stimulerar är det jobbigt att gå emot en stigande börs och på samma sätt blir det jobbigt att gå emot en fallande börs när centralbankerna och i synnerhet Fed, befinner sig mitt i en räntehöjningscykel. 

Höga räntor är inget börsen gillar och just i det här skedet, när räntorna fortsätter att stiga och räntetoppen känns långt bort, skapas det ingen kul miljö för aktieplacerare. Värderingarna har kommit ner på bred front, vilket är positivt. Frågan är om det är tillräckligt.  

Köpa på svaghet och sälja på styrka 

Vi ska åtminstone inte räkna med att aktier ska börja värderas upp igen i detta ränteklimat. Oron för bolagens vinster ökar samtidigt i takt med en ökad sannolikhet för en hårdlandning av ekonomin och därmed en tuff recession med kraftigt vikande efterfrågan. 

LÄS ÄVEN: Bolagen som klarat historiska recessioner bra

Med det sagt så är vi fortsatt konfidenta med vår tro att börsen kommer ha det motigt ett tag till och portföljens kassa kommer därför ett tag till att vara tämligen stor och har under de senaste veckorna legat kring 20 %.  

Vi vet också att börsen inte bara faller hela tiden och vi kommer få kraftiga uppstudsar även om börsen fortsätter att trenda nedåt.  

Strategin att köpa på svaghet och sälja på styrka är något vi därför kommer att fortsätta att anamma i portföljen, primärt i våra innehav som vi anser lite mer riskabla (se vår riskskala i portföljvyn längst ner). Innehav som också är mindre i storleken just på grund av vår bedömning kring risk. 

Börsen rejält översåld igen

Författare Redaktionen