Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-03-19

”En krasch innebär fantastiska möjligheter att köpa fina aktier på rea”

wysiwyg_image

Långsiktighet, diversifiering, H&M, Facebook,  barnsparande och risker och möjligheter vid en börskrasch.
Göte "Sparmagistern" Brunasso chattade med Aktiespararnas medlemmar och följare.
Se alla frågor och svar här.

MISSA INTE: Här hittar du Aktiespararnas chattrum

Dick Nygård: Hej, Göte! Min kompis "Linkan", som ofta är effektivare än vad jag är, påstår att det är tillräckligt att ha fem olika aktier i sin portfölj. Men jag känner mig inte helt säker på att det är så. Hur många aktier tycker du att jag ska ha för en sund riskspridning och chansen att nå mitt sparmål på sikt?

Göte Brunasso: Hej Dick! Jag vet inte riktigt vad ditt sparmål är. Men frågar du mig så är jag på din sida i detta fall. I min filosofi är fem aktier för lite för att få en god riskspridning. Det kan säkert vara en vinnande strategi på kort sikt om man finner en bransch i uppåtgående trend och köper in sig i fem av denna branschs aktier. Men över tid så ser jag många faror med att spara i så få aktier. Möjligtvis om dessa fem är investmentbolag, då kan du ändå få en god riskspridning.

För mig krävs det i alla fall 10-12 bolag som minst, i flera olika branscher, för att få en sund riskspridning men även för att inte missa möjligheter i för många branscher. Personligen har jag svårare att begränsa mig och mitt antal innehav. Detta då det finns så många fina bolag som jag vill ha i min portfölj.

Vänliga hälsningar Göte

Britt-Marie: Hej Göte! Vad tror du om storbankerna just nu? Är de köpvärda?

Göte Brunasso: Hej Britt-Marie! Jag tror storbankerna har en fin framtid tillmötes. Vi ser redan att USA har flera räntehöjningar inplanerade och jag ser det inte som omöjligt att även vi här i Sverige kommer få samma besked. Detta är positivt för bankerna. De har även fina direktavkastningar vilket kan ses som en airbag om vi skulle få en sättning på marknaden. Jag är själv inte investerad i någon storbank. Så som svar på din fråga har de i nuläget alla ett ganska acceptabelt P/E-tal. SEB och Handelsbanken har båda återhämtat sig bra efter 2015 och skulle vara mina val i sektorn.

Vänliga hälsningar Göte

Lars Johansson: Jag har ett antal fonder på Swedbank och undrar om du har någon favorit bland deras utbud?

Göte Brunasso: Hej Lars! Swedbank har några fantastiskt fina fonder i deras Robur Access-utbud. Fondavgifterna ligger mellan 0,2-0,3 procent och det finns ett brett utbud för att sprida riskerna i allt från USA till Asien. Men ska vi tala Swedbankfonder vill jag ändå ge en liten stjärna till Carl Armfelt som förvaltar Swedbank Robur Ny Teknik med fin framgång. Jag tycker fondförvaltare får alldeles för lite beröm generellt i Sverige!

Vänliga hälsningar Göte

Ylva Persson: Hej! Vad är ett högt p/e-tal för dig? Finns det något bolag på Stockholmsbörsen som har ett för högt p/e-tal enligt dig?

Göte Brunasso: Hej Ylva! Ett högt P/E-tal är svårt att ge ett svar på. Det jag tycker att man ska kika på är vad konkurrenterna i samma bransch har för P/E-tal och utgå från det. Hela branschen kan vara högt värderad men i vissa branscher kanske ett generellt lågt P/E-tal är 35. Samtidigt som ett högt P/E-tal i en annan bransch är 30. Om jag ska se till aktuella siffror så ligger exempelvis Millicom högt som har ett P/E-tal på 83 idag. Hög förväntningar ställs på ett sådant bolag och vinsten måste upp rejält.

Vänliga hälsningar Göte 

LÄS ÄVEN: Ekonomiläraren som inspirerar till sparglädje

Josef: Göte, jag ligger back mycket pengar på H&M. Ska jag kasta in handduken och sälja med förlust här?

Göte Brunasso: Hej Josef! Jag säger som jag alltid gör när jag får liknande frågor. Varför fortsätta vara investerad i bolag vars marginaler sjunker och konkurrens tilltar? Det finns så många fina företag som gör fantastiska saker och vars marginaler bara stiger. Dra plåstret och lägg dina pengar i ett företag som bevisar att de är bäst! H&M kommer säkert komma tillbaka en dag, men det är en stor skuta att vända på.

Vänliga hälsningar Göte

Ingenjören: Jag köpte nyligen Facebook-aktier, vad tror du om den?

Göte Brunasso Hej Ingenjören! Facebook är en av mina personliga favoritaktier. De har en användarbas som är outstanding. De uppfinner hela tiden nya sätt att få intäktsströmmar på. Nu ser man reklam i Messengerflödet och Instagramreklamen är ju nästan snygg och trevlig. Vi ser hur deras "köp & sälj" har blivit en succé och jag tror att exempelvis Blocket kommer få det svårt framöver.

Så mitt svar blir att fortsätt investera i Facebook och dess fantastiska innovativa förmågor.

Vänliga häslningar Göte

YTTERLIGARE LÄSNING: "Hur ska jag tänka när allt visar rött?"

Orolig medlem: Tror du vi får en ny finanskris inom 1-2 år?

Göte Brunasso: Hej Orolig medlem! Jag önskar att jag hade svar på den frågan. Det finns förstås mycket som oroar mig med allt från nuvarande ränteläge som jag tror kan få många nyproducerade bostadsföreningar att få det tufft om räntan går upp när lån ska läggas om i framtiden. Till USA och centralbankernas trixande med skattesatser och stora köp. Men om dessa problem löses innan de uppstår eller om vi har en mörk framtid i kikaren, det går inte att säga. Jag fortsätter att se till de bolag jag är investerade i och så länge vinsterna, omsättningen och vinstmarginalerna fortsätter öka så är jag lugn. Vi är absolut i en högkonjunktur men än är den inte över.

Vänliga hälsningar Göte

Gunnar Medlem sedan 2001: Jag står i valet mellan att köpa räntefonder och aktiefonder. Vad ska jag välja? Jag är 59 år gammal. /Gunnar

Göte Brunasso: Hej Gunnar! Jag skulle säga som så att om du vill ha pengarna vid en eventuell pensionering, säg 65 års ålder, då tycker jag att du kan börja vikta om din portfölj mot 40-50 procent räntor. Om du i nuläget står inför köp så blir mitt svar att köpa hälften. Spiltan Fonder med så väl räntefond som investmentbolagfond med låga avgifter är något jag skulle kunna rekommendera.

Vänliga hälsningar Göte

SE MER: Sparmagistern: "Undvik vanliga fällor – och kom igång"

Småbarnsförälder: Jag sparar åt mina barn och känner mig orolig för nedgångar. När kommer börskraschen?

Göte Brunasso: Hej Småbarnsförälder! Eftersom du sparar till barnen ska du inte vara orolig. Det är ofta en lång sparhorisont på barnspar vilket ger möjlighet för återhämtning om det skulle bli någon större krasch. Men vi ska inte glömma att en krasch på världsmarknaderna även innebär stora möjligheter. Jag vet tyvärr inte när nästa börskrasch kommer så mitt bästa tips är att du bara ska fortsätta spara och se en möjlig krasch som en fantastisk möjlighet att få köpa fina aktier på rea till dina barn.

Vänliga hälsningar Göte

Sven: Jag har studielån och lån på bilen och huset samtidigt som jag sparar i aktier. Borde jag amortera istället för att spara i aktier eller hur ska jag tänka?

Göte Brunasso: Hej Sven! Att amortera i ett sådant ränteklimat som vi är i nu ser jag som något man bör göra. Absolut kan man få en högre avkastning på sitt aktieinnehav än vad amorteringen av lån ger. Men om/när räntan går upp igen så har i alla fall jag den inställningen att det är enklare och skönare för både hjärta och hjärna att fortsätta spara i aktier och fonder på grund av att man har råd till detta då lånet är mindre än att ta från aktieportföljen för att amortera då lånen fortfarande är stora.

Vänliga hälsningar Göte

Inhwan: Hej! Vad innebär det att Nordeas utdelning "avskiljs"? Mvh Inhwan

Göte Brunasso: Hej Inhwan! Vad det innebär enkelt sagt är att när ett företag som Nordea idag (i fredags) delar ut X antal kronor så ska kursen korrigeras med lika mycket. Tar vi Nordea som exempel vars utdelning är på 6.85 kr så ska aktien helt enkelt öppna upp 6.85 kr lägre än gårdagens stängningskurs. Detta sker dock inte alltid och många duktiga aktiehandlare kan utnyttja tillfällen som dessa genom att exempelvis köpa aktien om den öppnar lägre än vad utdelningen är.

Vänliga hälsningar Göte

Barnspararen: Vi använder barnbidragen till våra två barn till att spara i aktier och fonder, som förhoppningsvis ska kunna bli en grundplåt till något bra i deras liv när de är vuxna. Nu ligger pengarna i ett gemensamt ISK-konto, i mitt namn. Men hur ska man dela upp pengarna när det väl blir dags med tanke på åldersskillnaden på några år?

Göte Brunasso: Hej Barnspararen! Först och främst vill jag ge en eloge för att ni sparar och tänker på barnens framtid. Vilken fantastiskt start det kommer ge. Jag tycker ni ska göra som så att ni bestämmer en födelsedag som den första av era barn ska få pengarna på. Exempelvis 20-årsdagen eller 25-årsdagen. När denna dag väl infaller splittar ni helt enkelt innehavet och säljer av hälften. Sedan ger ni hälften till ert äldsta barn och låter resten av innehavet vara kvar i din ISK som får fortsätta att förränta sig tills det barnet uppnår önskad ålder.

Vänliga hälsningar Göte

TV: Sparmagistern: "Så utnyttjar du ränta-på-ränta-effekten"

Kalle: Hur tänker du kring snacket som övervärderingar på börsen och risken för krasch. Vågar man köpa aktier nu eller är det bäst att parkera pengarna på sparkontot och avvakta?

Göte Brunasso: Hej Kalle! Vad gäller värderingar så är det alltid svårt att veta vad som är korrekt värdering och om börsen är för "dyr". Generellt sett kan vi konstatera att börsen just nu står och väger i en konsolidering (den går varken upp eller ned). Har du en långsiktig sparhorisont ska du inte vara orolig för att köpa aktier/fonder. Personligen fortsätter jag mitt månadssparande och har inte viktat över något av mitt kapital mot räntor. Så länge företagen ökar vinsterna och omsättningen är jag lugn.

Vänliga hälsningar Göte

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.