Aktiespararna

En lönsam tillväxtaktie - köp

29 november 20216 min lästid
Att BHG kanat utför på börsen gör aktien köpvärd inte bara för pigga hemmafixare utan också för våghalsiga.

Aktieanalys BHG

Ju mer vi köper för att bygga hemma desto bättre och om mycket eller max shoppas hos BHG desto bättre för aktien. Så kan det bli igen eftersom vi kommit in i en skakig tredje influensasäsong med covid-19.

BHG låg rätt i tiden och var en stjärnaktie 2020 när resande ställdes in och kontorsjobb vid köksbordet blev normalläge för många. Att rusta upp och bygga till eller om var upplyftande.

Att handla online med hemleverans till låga priser är givetvis populärt. Här finns allt ifrån proffsiga motorsågar, via klädselbrädor till babyprodukter och sköna soffor.

Starkt fjolår – tuffa jämförelsetal

Omsättningen växte organiskt med 33 procent i fjol och med ytterligare dryga 10 procent tack vare förvärv som fördjupade och breddade sortimentet. Årstakten nådde 10-miljardersnivån, vilket var en fördubbling på två år. Lönsamheten rusade också med en rörelsemarginal över 7 procent och vinsten per aktie mer än fördubblades, upp 132 procent till 3,80 kronor. Ställt mot den vinsten var p/e-talet 47 vid förra årsskiftet.

Det var givetvis högt men då hade EQT tagit över som huvudägare med 18 procent och börsen blickade optimistiskt framåt.

Bolaget i siffror

BHG är en serieförvärvare med ett brett fokus geografiskt ut i Europa där möjligheterna är många.

Tillväxten hittills i år ligger på 39 procent. Med ett svårslaget fjolår är den organiska tillväxten på 5,5 procent inte så illa. Sex förvärv, som tillför över 2 miljarder kronor i omsättning, har gjorts i år.

Aktiv förvärvsagenda

I somras förvärvades HYMA, vars affärsmodell är lik BHG:s och med produkter främst inom trädgård och verktyg och maskiner för hemmet, förväntas växa med nästan 50 procent i år till 1,1 miljarder kronor med ett rörelseresultat på cirka 80 miljoner kronor.

I september förvärvades AH-Trading, en tysk ledande e-handlare inom trädgårdsmöbler med cirka 10 000 artiklar i sortimentet varav hälften under egna varumärken, som förväntas växa med 46 procent i år till en omsättning på 670 miljoner kronor och med en rörelsemarginal före avskrivningar (ebitda) på 10 procent.

Prislappen ligger på cirka 0,9 gånger omsättningen och 9 gånger rörelseresultatet.

Värdering

I somras när HYMA förvärvades handlades BHG till 1,7 gånger årsomsättningen. Nu (kurs 104) ligger värderingen (Ev/Sales) på 1,1 gånger omsättningen. Det är en halvering jämfört med läget vid förra årsskiftet. Serieförvärvare klättrar i samband med förvärv om börsen värderar de egna omsättningskronorna högre än ingångna köpeavtal.

Så är det alltså inte nu. Det beror delvis på att samhällslivet öppnats upp, vilket minskat kraven på att handla online och därmed också lägre köplust på börsen. I BHG:s fall blev rapporten för tredje kvartalet en besvikelse.

Rörelsemarginalen halverades till 4 procent. Det berodde på högre kostnader för bland annat annonser och transporter.

Att tillväxten håller i är givetvis positivt. Om 3 år ska omsättningen takta 20 miljarder kronor. Målet ska nås med en organisk omsättning kring 15 procent och förvärv som plussar på med 5 till 10 procent.

Kan rörelsemarginalen likt i fjol uppnå målet om minst 7 procent är chanserna goda att tillväxtresan finansieras med internt genererade kassaflöden och alltså utan nyemissioner.

Sektorkollegan billig

På börsen har nu många sneglat på konkurrenten Byggmax som finns på internet men fokuserar på nära 200 egna butiker. Här finns en tillväxttakt på 14 procent till 7,6 miljarder kronor, en rörelsemarginal på 12 procent och en vinst per aktie som klättrar med över 40 procent till 11,50 kronor.

Även nära toppen på 90 kronor är den aktien billig mätt med ett p/e-tal på 8.

Slutsats

Lyfter vi blicken in i 2022 och framåt är BHG klart intressant. Organisk tillväxt finns där och fler förvärv kommer. Med en rörelsemarginal som återställs till nivån 7 procent 2023 har vi här en vinst per aktie som ökar med 1 krona om året eller dryga 20 procent.

Står aktien stilla blir den alltså över tid alltmer köpvärd. Ett p/e-tal på 25 räknat på 2022 motsvarar ett p/e-tal på 20 om vi behåller tempot och blickar in i 2023. Det är inte farligt högt (peg-tal 1,25) och riktkursen blir 130 kronor. Det räcker för ett våghalsigt köpråd även i influensatider.

/Dag Rolander

Prognos


2020

P2021

P2022

Omsättning, mnkr

8 968

12 300

14 000

Tillväxt, %

44

37

14

Rörelsemarginal, %

7,3

6,0

6,5

Vinst per aktie, kr

3,80

4,15

5,25

P/e-tal (kurs 104)

47

25

20

Ev/Sales

2,4

1,2

1,1



Företagsbeskrivning

BHG, med huvudkontor i Malmö och fler än 2 000 anställda, är en e-handlare med hundratalet webbplatser, sjuttiotalet fysiska showrooms och nära 1 miljon produkter inom bygg-, eller gör-det-själv, och heminredningsprodukter, ute och inne. Sverige är huvudmarknad, följt av övriga Norden och Europa.

Optimisten hoppas att fler förvärv och mer korsförsäljning ger snabb vinsttillväxt framöver och får aktien att skutta uppåt i minst samma takt.

Pessimisten befarar att konkurrensen är stenhård, inte minst inom e-handeln med jättar som Amazon, varför ökad kostnadseffektivitet gynnar kunder snarare än aktieägare.


Dela med dig