Du är här
Engagerad ägare som vill rädda liv: ”Stark drivkraft”

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 1 2020
På bara en generation har finansmannen Carl Bennet skapat ett av Sveriges mest framgångsrika ägarbolag. Aktivt ägande och långsiktighet är hans paroll. Med den första stora investeringen i Getinge 1989 lade han grunden för ett eget ägarbolag. Sedan han blev huvudägare 1997 har företaget expanderat till ett världsledande företag inom sin nisch med produkter och system för bland annat kirurgi och intensivvård.
Efter drygt tre decennier med Getinge är Carl Bennet en tung ägare inom hälsosektorn med huvudägande i börsnoterade bolag som Getinge, Arjo och Lifco, som har en dentaldel. Han tycker fortfarande att det är motiverande att äga aktier i bolag inom liv och hälsa.
– Att få bidra till verksamhet och produkter som räddar liv är en stark drivkraft för mig. Välfärdssektorn har ökat i betydelse i Sverige och övriga världen. Hälsa och utbildning är hörnpelare i ett samhälles utveckling, säger Carl Bennet till Aktiespararen.
Den demografiska utvecklingen med en åldrande befolkning ger möjligheter till goda affärer på olika delar av den globala marknaden. Carl Bennet är imponerad av bolagen i hälsosektorn som utvecklas i samverkan mellan forskning och näringsliv i Sverige.
– Jag är optimistisk. Med ett långsiktigt ägarperspektiv finns det goda möjligheter till en gynnsam utveckling i bolag inom många spännande områden, säger han.
LÄS OCKSÅ: Mångsidig sektor i god form
Själv håller sig Carl Bennet till sina kärninnehav. Getinge har en tuff tid bakom sig, men kanske ser vi en vändning i bolaget nu.
– Det ser bra ut i Getinge. Ledningen gör helt rätt saker och verksamheten utvecklas med en kombination av produktutveckling och förvärv. Den nye vd:n Mattias Perjos har den erfarenhet och förståelse för den internationella marknaden som krävs i dag, säger han.
Carl Bennet är luttrad som huvudägare, men han är den förste att tillstå att en felrekryterad vd och otillräcklig regelefterlevnad i USA kan innebära problem även för ett moget bolag.
– Det operativa arbetet är en fråga för ledningen, men från ett ägarperspektiv kan jag konstatera att man inom Getinge hade behövt vara ännu mer noggrann med kvalitetsprocessen. Vi har lärt oss mycket på den här resan och lyft nivån i hela bolaget, säger han.
Kraven på regelefterlevnad kommer att bli ännu högre i USA och övriga världen framöver, menar Carl Bennet, och pekar på att det krävs att man säkerställer processer och håller en bra nivå inom samtliga områden. Om man kan leva upp till kraven kan det betyda stora möjligheter för ett bolag i USA.
– Ett bolag som redan från början har USA med i sin långsiktiga plan är intressant att investera i. Men om ett svenskägt bolag ska ge sig in på den viktiga amerikanska marknaden behöver man bygga verksamheten steg för steg, hitta rätt samarbetspartner och undvika riskerna som finns, säger han.
Till slut handlar det om vad kunderna vill ha och att marknaden är mogen för produkten. Det vet Carl Bennet efter många år som engagerad ägare i hälsosektorn.