Aktiespararna

Enorm marknad med låg potential: Var försiktig

Av Jakob Palmgren
24 juli 20192 min lästid
Som småsparare är det lätt att kliva fel när det kommer till att investera i valutor. – Det är svårt för privatpersoner, säger SEB:s valutaanalytiker Richard Falkenhäll till Dagens Industri.

Varje dag uppskattas det att valutor handlas för 5 biljoner dollar – vilket gör det till världens största tillgängliga marknad för investerare. Men det är ingen central börs som sköter transaktionerna. Det är ett nätverk av datorer som är länkade till mäklarna eller bankerna.


Richard Falkenhäll, valutaanalytiker på SEB, råder vanliga individer att ta det lugnt med att satsa sina pengar på valutainvesteringar.

– Jag tror att det är svårt för privatpersoner att tjäna pengar på valutamarknaden, säger han till Dagens Industri och fortsätter:

– Jag har följt valutamarknaden i 15 år, det är komplicerat och man förvånas ganska ofta.


Svårt att ha en avvikande uppfattning”

Tusentals analytiker arbetar med att följa varenda steg på valutamarknaden. Det är inte konstigt kunskaperna saknas hos privatpersoner, utan specifik insyn i branschen, då även de mest insatta experterna kan ha svårt att förutspå nästa steg.

– Det blir svårt att som privatperson kunna ha en avvikande uppfattning som kan generera avkastning”, säger Richard Falkenhäll.

Plattformarna som erbjuder handel med valutor för privatpersoner gör det med hjälp av en hävstång i så kallade CFD-kontrakt. Det innebär att kapitalet du investerar får större exponering mot svängningarna.

Det betyder i princip att det är lånade pengar du investerar. Går valutan som du har tänkt dig kan det innebära en stor vinst, men det riskerar att bli en stor förlust om det inte gör det. Att känna till och vara bekväm med risken är ett måste om du ska göra denna typ av investeringar.


Dela med dig