Aktiespararna

Ericsson i avtal med AT&T värt 146 miljarder

Av Finwire/Redaktionen
5 december 20232 min lästid
Från vänster: Nokias vd Pekka Lundmark och Ericssons vd Börje Ekholm.
Ericsson har tecknat ett femårigt avtal med amerikanska teleoperatören AT&T avseende utbyggnaden av kommersiella Open Radio Access nät, Open RAN. Kontraktet är värt 146 miljarder kronor och innebär en förlust för finländska Nokia som omgärdats av rykten om att vara på väg att förlora sitt kontrakt med AT&T, till just Ericsson.

AT&T:s mål är att från och med nästa år driftsätta helt integrerade Open RAN-siter i samarbete med Ericsson och Fujitsu, och året därefter skala upp Open RAN-teknologin i det trådlösa nätet i samarbete med flera partners, däribland Ericsson.

"Genom samarbetet med Ericsson öppnar vi upp RAN-nät, driver innovation, driver på konkurrens och kopplar upp fler amerikaner med 5G och fiber", kommenterar Chris Sambar, AT&T Executive Vice President, Network.

Börje Ekholm är nöjd

Ericssons vd Börje Ekholm är glad över avtalet med AT&T.

"Framtiden ser lovande ut och jag är glad att vår långvariga partner AT&T väljer Ericsson i det för branschen strategiska skiftet till öppen, molnbaserad och programmerbara nät", säger han.

För Nokia innebär det fock en minskad omsättning inom divisionen Mobile Networks under kommande 2-3 åren. Det framgår av ett pressmeddelande.

AT&T stod för 5-8 procent av Mobile Networks nettoomsättning under 2023.

Besvikelse för Nokia

Enligt Nokia kommer Mobile Networks att fortsätta vara lönsamt under kommande år, men beslutet från AT&T innebär en försening av tidslinjen med att uppnå en tvåsiffrig rörelsemarginal inom divisionen med upp till två år.

Vad som motiverade AT&T att välja Ericsson är oklart. Enligt Nokia har man fått bekräftat från AT&T att beslutet drevs på av skäl som var specifika för AT&T.

"Även om nyheterna från AT&T är en besvikelse, har vår verksamhet inom mobilnät gjort betydande framsteg under de senaste åren och ökat vår marknadsandel inom RAN och vårt teknikledarskap. Jag är övertygad om att vi har rätt strategi för att skapa värde för våra aktieägare i framtiden, med möjligheter att vinna marknadsandelar, diversifiera vår verksamhet och förbättra vår lönsamhet", kommenterar Nokias vd Pekka Lundmark.

LÄS MER: Jan Lindroth om framtiden för Nokia och Ericsson

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig