Aktiespararna

Ericsson slår prognos – men varnar för betydande konsekvenser

Av Nyhetsbyrån Direkt
18 oktober 20182 min lästid

Telekombolaget Ericssons justerade rörelseresultat blev 3,8 miljarder kronor för det tredje kvartalet 2018.

Genomsnittet av 19 analytikers prognoser, som Infront Data sammanställt inför rapporten, låg på ett justerat rörelseresultat på 2,41 miljarder kronor.

Den justerade rörelsemarginalen uppgick till 7,0 procent, mot snittestimatet om 4,8 procent, och den justerade bruttomarginalen var 36,9 procent. Analytikernas snittestimat var en bruttomarginal på 36,2 procent.

Det rapporterade rörelseresultat, inklusive engångsposter, blev 3,2 miljarder kronor, mot snittestimatet 0,84 miljarder kronor.

Försäljningen uppgick till 53,8 miljarder kronor för perioden. Här låg snittestimatet enligt Infront Data på 49,8 miljarder kronor.

Kan bli betydande åtgärder

Ericsson lämnar i rapporten för det tredje kvartalet en uppdatering kring den process bolaget sedan 2013 befinner sig i med den amerikanska finansmyndigheten SEC och amerikanska justitiedepartementet, DOJ, gällande regelefterlevnad. Konsekvenserna kan bli "betydande".

Ericsson skriver att bolaget har identifierat fakta som är relevanta för undersökningen och dessa har vidarebefordrats till myndigheterna.

"Även om det inte går att avgöra hur länge diskussionerna kommer att pågå, tror vi baserat på de fakta vi delat med myndigheterna att de troligen kommer att resultera i monetära och andra åtgärder", skriver Ericsson vd Börje Ekholm i rapporten.

"Omfattningen av dessa åtgärder går inte att bedöma nu, men de kan komma att bli betydande", fortsätter han.

Dela med dig