Aktiespararna

Ericssonraset ger miljardsmäll för sparare

Av Redaktionen
18 juli 20173 min lästid

Ericssons svaga kvartalsrapport fick aktien att störtdyka på börsen.
Så mycket har du som sparare förlorat på din investering i telekomjätten.

Oväntad miljardförlust, förmodade fortsatt svaga siffror och nya besparingar.

Ericssons kvartalsredovisning var en riktig besvikelse.

Det dröjde inte länge förrän aktien rasat enormt – och aktieägare gått miste om miljardbelopp.

Aktien färgade index illrött

Ericsson redogjorde för sitt andra kvartal på tisdagen. Rapporten fick allt annat än ett positivt mottagande på marknaden. Det var knappast konstigt. En miljardförlust, som tog analytikerna fullständigt på sängen, meddelades tillsammans med svaga försäljningssiffror, nya miljardbesparingar och allmänt trista framtidsutsikter i närtid för bolaget.

Aktien sjönk som en sten och färgade Stockholmsbörsens storbolagsindex, OMXS30, illrött. Vid 15-tiden på eftermiddagen var kursen ned över 13 procent. SvD Näringsliv har gjort en genomgång av vilka som har förlorat mest på jätteraset.

”Det visar vikten av högt tempo”

Storägaren Investor, som kontrolleras av Wallenbergsfären, fick ta den allra största smällen. Investors portfölj innehåller 80 miljoner B-aktier och cirka 116 miljoner röststarka A-aktier. Totalt fick bolaget se sitt Ericssoninnehav tappa 1,6 miljarder kronor i värde.

Christer Gardells aktivistfond Cevian, som nyligen gjort entré och iklätt sig rollen som ny storägare i Ericsson, blev också av med ett belopp av samma karaktär. Cevian förlorade merparten av sina pengar på B-aktier då fonden endast har cirka 130 000 A-aktier i bolaget.

– Dagens rapport visar vikten av ett väldigt högt tempo i Börjes (Ekholm, som är vd) arbete med att återställa kostnadseffektivitet och lönsamhetsorientering i Ericsson, kommenterade Christer Gardell rapporten till SvD Näringsliv.

Inte ensamma

Men det är inte bara wallenbergarna som har förlorat massvis av investerade pengar tack vare raset. Totalt har nästan 27 miljarder kronor i börsvärde försvunnit ur Ericsson. Många AP-fonder, som vanliga pensionssparare innehar, äger stora aktieposter i Ericsson. AP-fonderna har sammanlagt blivit av med drygt 700 miljoner kronor i och med tappet, enligt SvD Näringsliv.

AMF försäkring och fonder är ett av flera fondbolag som fått ta emot en riktig snyting i portföljen. 831 miljoner kronor försvann. Dodge & Co, en aktiefond som är hemmahörande i San Fransisco i USA, gick dock ännu mer back. Fonden förlorade hela 920 miljoner kronor. Swedbank Roburs fonder tappade 776 miljoner kronor medan Folksams B-aktier blev värda 264 miljoner kronor mindre.

Fredrik Lundberg-styrda Industrivärden kan inte heller känna sig nöjt med utvecklingen. Industrivärdens innehav av 86 miljoner A-aktier sjönk med 700 miljoner kronor i värde.

Dela med dig