Aktiespararna

Ericssons styrelse nekas ansvarsfrihet

29 mars 20232 min lästid
Ericssons vd och styrelseledamot Börje Ekholm. .
Hela styrelsen utom en person nekas - nytt bakslag för tungviktarna.

Ericssons styrelse nekas återigen ansvarsfrihet på onsdagens årsstämma.

Den enda som beviljas ansvarsfrihet är Carolina Dybeck, som är ny i styrelsen då hon valdes in i fjol.

Beskedet kom under stämman på onsdagseftermiddagen.

Avågende styrelseordförande Ronnie Leten, styrelseledamöterna Jacob Wallenberg och Helena Stjernholm, båda vice ordförande, nekas ansvarsfrihet.

Även styrelseledamöterna Jan Carlsson, Eric Elzvik, Kristin Runne, Kurt Jofs, Jon Fredrik Baksaas, den avgående styrelseledamoten Nora Denzel och Börje Ekholm nekas ansvarsfrihet. Ekholm nekas både i rollen som styrelseledamot och som vd.

Beskedet innebär att hela styrelsen från 2021 återigen nekas ansvarsfrihet och är ett nytt bakslag för tungviktarna.

Det var för ett par veckor sedan som ägarorganisationen ISS uppgav att man ville neka nästan hela styrelsen ansvarsfrihet.

Beskedet kom efter att Ericsson fått en ny bot av USA:s justitiedepartement, den här gången på 2,2 miljarder kronor, till följd av händelserna kring den uppmärksammade Irakhärvan.

Aktiespararna har tidigare skrivit ett öppet brev till Ericsson inför stämman, där man krävt svar på ett antal frågor. Det gäller främst när styrelse, vd och övrig ledning visste om den i två år hemlighållna rapporten om misstänkta IS-mutor i Irak och om de var involverade i beslutet att inte kommunicera rapporten till marknaden.

Men svaren från bolaget har inte varit tillfredsställande.

”Det känns som Ericsson försöker undvika att svara på våra frågor”, har Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna, tidigare sagt.

Dela med dig