Aktiespararna

Essity höjer ambitionen med fokus på lönsam tillväxt

Av Finwire/Redaktionen
17 juni 20242 min lästid
Hygien- och hälsobolaget Essity presenterar idag nya finansiella mål baserat på bolagets portfölj efter avyttringen av dotterbolaget Vinda. Bolaget har också beslutat att påbörja ett aktieåterköpsprogram på upp till 3 miljarder kronor.

"De nya målen innebär en ambitionshöjning med fokus på lönsam tillväxt utifrån bolagets starka plattform med ledande positioner på växande och attraktiva marknader", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Essitys nya finansiella mål

* Årlig organisk försäljningstillväxt >3 procent.
Essitys nya mål är en årlig organisk försäljningstillväxt över 3 procent. Det tidigare målet var årlig försäljningstillväxt över 5 procent, vilket inkluderade en organisk försäljningstillväxt över 3 procent och förvärv på cirka 2 procent. Förvärv är fortsatt en del av bolagets strategi men inte längre del av det årliga tillväxtmålet.

* EBITA marginal exklusive IAC >15 procent.
Essitys nya mål är en EBITA marginal, exklusive jämförelsestörande poster (IAC), över 15 procent. Det tidigare målet var avkastning på sysselsatt kapital (ROCE) exklusive IAC över 17 procent per 2025, motsvarande en EBITA marginal exklusive IAC på cirka 13,5 procent.

"Essity är i bättre form än någonsin och nu höjer vi ambitionsnivån ytterligare. Vår målsättning är att växa organiskt med över 3 procent per år även utan Vinda och dessutom med högre och stabilare marginaler. Gynnsamma marknadstrender i kombination med Essitys framgångsrika innovationer, starka varumärken och effektiviseringsarbete ger oss förutsättningarna att både ta marknadsandelar och förbättra bolagets lönsamhet", säger Magnus Groth, vd och koncernchef Essity.

Essity ska återköpa aktier för 3 miljarder

Essitys återköpsprogram startar också idag och löper fram till årsstämman nästa år. Ansvariga för återköpen blir Danske Bank. Bland villkoren är att återköpen inte får resultera i att Essity äger över 10 procent av de utestående aktierna. De återköpta aktierna kommer att bli indragna.

Essity innehar för närvarande inga aktier.

Det finns totalt 702,3 miljoner aktier i Essity, varav nästan 61 miljoner är A-aktier och drygt 641 miljoner är B-aktier.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig