Aktiespararna

Ett torn i himlen

Av Dag Rolander
15 september 20217 min lästid
Skicklighet motiverar höga värden men kortsiktigt har det här blivit överdrivet vilket leder till att vi inte köper utan hellre säljer.

Stora värden skapas inte nödvändigtvis med kapital i ryggen utan genom att bygga eller växla upp lönsamma marknadspositioner med kundfokus och entreprenörskap.

Det har Latour ägnat sig åt sedan start. Här landade på 1980-talet både Securitas och Assasom senare börsnoterades och blev förvärvande tillväxtraketer.

Den erfarenheten och kompetensen odlas fortfarande i såväl Latour som i portföljbolagen.

På huvudkontoret i Göteborg, med jämn könsfördelning, jobbar inte fler än 14 personer. Affärsområdescheferna inom den helägda Industrirörelsen är ute på sina platser. Organisationen är decentraliserad med självständiga bolag, styrelser och ledningar.

Affärsidén handlar i grunden omatt förvärva mindre svenska eller nordiska företag med egna produkter och varumärken med potential att växa internationellt, inte minst via förvärv. Därmed byggs successivt jättar vars resa kan påminna om Assa Abloy, eller på andra håll, Nibe.

Nyförvärv, som CTEK, görs men i det mer löpande är man en aktiv ägare som agerar via portföljbolagens styrelser.

Grundaren och huvudägaren Gustaf Douglas, med 76 procent av aktierna, valde sedan han 2008 fyllt 70 år att lämna styrelsen. Familjen kom då att representeras av hustrun Elisabeth och sönerna Carl och Eric.

Bröderna, båda 50+, sitter kvar. Jan Svensson, Latours hyllade vd 2003–2019, då aktien mer än tiofaldigades, är i år tillbaka i gruppen som ordförande i Securitas och Fagerhult och styrelseledamot i norska Tomra.

Kompetens och erfarenhet går inte förlorad för Latours aktieägare.

Här handlar det om ett blandat investmentbolag där en del av innehaven är börsnoterade och den andra onoterad med i allt väsentligt helägda dotterbolag. Den som vill bli aktieägare i börsportföljen kan lätt göra det själv via sin bank, men den som åtrår att komma med på dotterbolagens resa måste köpa in sig i Latour.

Börsportföljen, som ett stycke in i september är värd 91 miljarder kronor, upp 32 procent sedan årsskiftet, vilket är i linje med index, har nu 10 innehav.

I nykomlingen CTEK, med batteriladdning också för elfordon och som börsnoteras i slutet på september, satsas 1 miljard kronor för 31 procent av aktierna.

Tungviktaren, en tredjedel av portföljen, låsjätten Assa Abloy har gått lite bättre än index. Jämbördiga, 17 till 18 procent, Sweco (teknikkonsult) och norska Tomra (återvinning) har stått stilla respektive klättrat 25 procent.

Vinnartrion Fagerhult (belysning), HMS Networks (kommunikationssystem) och Troax (nätväggar för maskinskydd med mera) väger vardera cirka 7 procent och har i år rusat med runt 80 procent. Globaljätten Securitas (säkerhet) som väger 6 procent och hälften så tunga Alimak (hissar) har gått knaggligt medan lilla, 2 procent, Nederman (ventilation) har följt index.

Totalt sett är prestationen, liksom index, utmärkt.

I den helägda industrirörelsen finns dotterkoncernerna eller affärsområdena Caljan (automationsteknik för pakethantering), Hultafors (arbetskläder och utrustning), NordLock Group (säkra skruvförband), Swegon (inomhusklimat) och Latour Industries.

Sistnämnda innehåller sju mindre bolag med en samlad omsättning på 3,7 miljarder kronor, en rörelsemarginal på 12 procent, och var och en har uppdraget att växa upp och som vuxen få bilda ett nytt affärsområde.

Industrirörelsen har en sammantagen omsättning på 17,4 miljarder kronor, upp 17 procent jämfört med 2019 och en rörelsemarginal som ökat med 1,5 procent till goda 15,1 procent.

I Latours halvårsrapport värderas detta till 40 till 50 miljarder kronor. Med riktvärdet 45 miljarder kronor summerar aktuellt substansvärde per aktie till 201 kronor. Aktien handlas med en premie på hisnande 50 procent.

Förvärvstempot i industrirörelsen ligger i år på imponerande 5 per kvartal snarare än lika många per år som förr.

Det talar för att Latour är på bettet och en attraktiv hemvist för säljarna som givetvis också godkänner köpeskilling och värdering. På den fronten är läget annorlunda för mindre aktörer.

En säker bjässe som Latour nyss har gett ut; en sexårig obligation med en fast ränta på minimala 1,06 procent. Är köpeskillingen 100 miljoner kronor för ett förvärv med en omsättningsprognos på lika mycket och en marginal på 10 procent blir alltså Latours vinst 9 miljoner kronor i första svängen.

Dessutom värderar börsen dessa siffror tre gånger så högt. Att Latour har en bra affärsmodell och är skickligt på att förvalta och utveckla är uppenbart att döma av innehavens och helhetens utveckling som aktiens kursrusning avspeglar.

Att aktien är dyr och alltså handlas med en stor premie ställd mot substansvärdet hur man än räknar är problematiskt.

Premien kan förnuftigt härledas till att börsen värderar den onoterade Industrirörelsen väsentligt högre än vad Latour gör i halvårsrapporten.

Värderingen motsvarar 17 gånger rörelseresultatet. Det är ingen exakt vetenskap. Serieförvärvare är populära på Stockholmsbörsen och kan värderas till 30 gånger rörelseresultatet.

Tillväxttakten talar också för det och vi landar på 79 miljarder kronor. Substansvärdet åker upp till 253 kronor per aktie men premien på 21 procent är inte försumbar.

I slutet på augusti köpte styrelseordförande Olle Nordström 2 000 aktier. Köpet talar emot en skepsis till premien.

Dock är hans innehav sedan tidigare fler än 2,5 miljoner aktier varför det handlade om småpengar i sammanhanget. Över tid lär han ändå få rätt.

I närtid ser det ut som en bättre idé att sälja aktien alternativt, om en skattesmäll enligt schablonmetoden på 24 procent av beloppet hägrar, att behålla.

Företagsbeskrivning

Latour är från 1985 ett blandat investmentbolag och aktiv ägare med Gustaf Douglas som huvudägare och säte i Göteborg.

Ledning

Johan Hjertonsson, vd sedan 2019 och tidigare Fagerhult, äger 50 000 aktier värda 15 miljoner kronor.

Optimisten hoppas att intresset för investmentbolag består, trots att substansrabatten upphört och då är ju Latours relativvärdering attraktiv.

Pessimisten befarar att det bara är en tidsfråga innan börsen får en sättning och i det läget kommer premier att bytas mot rabatter och Latour ta storstryk.

Dela med dig