Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-12-27

Ett turbulent år läggs till handlingarna

wysiwyg_image wysiwyg_image

Missade du förra veckans inlägg "Med naturen på vår sida"? Läs det här

Allmän reflektion

Hela börshavet fortsätter att storma.

Trots gårdagens imponerande lättnadsrally i New York tappar Stockholmsbörsen ytterligare mark under torsdagen.

Säljtrycket noteras i alla sektorer; från verkstad till bank och hälsovård. Kort sagt har björnen tagit över taktpinnen och då ligger emotionellt uttröttande nedgångar i sakens natur.

Marknaden ger och marknaden tar. Den senaste tiden har det varit mer av det sistnämnda. Och det har onekligen varit kännbart för såväl aktiesparare som för Korta Portföljen. 

Börsåret 2018

Det återstår nu enbart en handelsdag på det händelserika börsåret 2018. Året som helhet har präglats av ett mycket omväxlande marknadsklimat, där optimism blandats med grusade förhoppningar i ett härligt oförutsägbart mönster. I vanlig ordning har kronan försvagats.

Flertalet iögonfallande kurskollapser har även ägt rum på Stockholmsbörsen under året. Några namn som kan nämnas är spelbolaget Starbreeze, butiksinredningskoncernen Itab Shop Concept, inkassobolaget Hoist samt det tidigare hyllade spelbolaget G5 Entertainment.

På vinnarsidan finns bioteknikbolaget BioArctic (som dock har fallit sedan toppen), spelbolaget Cherry (uppköp), medicinteknikbolaget Elekta, nätbanken Avanza samt spelbolaget Mr Green (uppköp) för att nämna några. 

wysiwyg_image wysiwyg_image

Portföljkonstruktion A och O

Varje gång man granskar vinnar- respektive förlorarlistan blir man påmind om vikten av en genomtänkt portföljkonstruktion, där riskspridning tas på allvar och används effektivt.

Bakom varje kursförlorare finns en uppsjö av investerare – både institutionella placerare, men också helt vanliga småsparare. Gemensamt för gruppen är att det inte riktigt blev som individen (eller gruppen) hade tänkt sig. Ibland blir det bättre – ibland blir det sämre.   

Ingen kan med säkerhet säga hur framtiden i detalj kommer att gestalta sig. Vi kan enbart göra så realistiska och kvalificerade prognoser som bara möjligt, men vi kan aldrig utesluta risken för att vi får fel eller att omvärlden hinner förändras innan tesen realiseras.

Vissa teman visar sig senare ha fungerat, medan andra investeringsidéer istället ångras. Konsten ligger i att finna den unika balansen i portföljen som får en att sova gott om natten. Alla gör misstag, men den uthållige investeraren bygger in skyddsmekanismer i sin portfölj. Ett sådant skydd kan exempelvis vara att inte ta en för stor position i ett enskilt innehav.

Sannolikt var det en och annan som hade Starbreeze som främsta aktieinnehav inför 2018. Med största sannolikhet fanns det även individer som hade BioArctic som största innehav. En del ser tillbaka på 2018 med fasa, medan andra ser 2018 som ett riktigt bra år.  

Ju längre tid man har investerat på börsen, desto mer ödmjuk tenderar man ofrånkomligen att bli. Saker och ting kan gå fel – och kommer med sannolikt att gå fel under 2019 – men alla lärdomar är värdefulla; så länge man inte blir ruinerad av misstagen. 

wysiwyg_image wysiwyg_image

Framåtblick

Om vi blickar framåt planerar vi ett antal förändringar i Korta Portföljen-formatet inför 2019. Till att börja med har vi tagit till oss av den feedback som vi har fått av Er läsare under året.

Vi arbetar med att utveckla både redovisningen av innehaven och bygga om Excel-arket så att formatet blir så användarvänligt som bara möjligt. Annan funktionalitet är även på väg.

I övrigt gör vi inga förändringar i portföljen denna vecka. Eftersom vi befinner oss på annan ort än på kansliet kommer en portföljsammanställning när vi är tillbaka på plats igen.

Avslutningsvis vill vi bara tacka för det engagemang som ni läsare visat under 2018. Precis som vi skrivit i detta inlägg begår även vi misstag, men vi gör vårt yttersta för att förfina investeringsprocessen och hitta bra aktier.

2018 har tveklöst varit utmanande för oss och vi för med oss dessa lärdomar in i det nya börsåret. Blickar vi in i 2019 känner vi - trots recessionsrisker, tvärnit i svensk konjunktur och alarmerande global skuldsättning - en viss optimism.

På något vis löser sig det mesta i världen och allt blir bättre med tidens diskreta inflytande. Om så inte blir fallet, kommer vi att vara här för att dokumentera kollapsen under 2019.

Gott Nytt År!

Christoffer & Carl-Henrik

wysiwyg_image wysiwyg_image

Om Korta Portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje torsdag på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

Läs 2018 års alla inlägg här

Vecka 52: Ett turbulent år läggs till handlingarna

Vecka 51: Med naturen på vår sida

Vecka 50: Det svänger ju

Vecka 49: Börstomten spårlöst försvunnen

Vecka 48: Vågar vi hoppas på ett tomterally?

Vecka 47: Substansduo med kurspotential

Vecka 46: Är kollapsen här nu?

Vecka 45: Positiva tongångar efter rapporterna

Vecka 44: Strävan efter harmoni i portföljen

Vecka 43: Det går åt skogen

Vecka 42: Kraftsamling inför nästa steg

Vecka 41: Börsens billigaste tillväxtbolag

Vecka 40: Fiske inför rapportströmmen

Vecka 39: Offensiva satsningar i portföljen

Vecka 38: Köpläge i teknikbolaget

Vecka 37: Lockande läge inför ödesdagen

Vecka 36: En ohälsosam marknadsdynamik

Vecka 35: Strategi- och planeringsarbete på kansliet 30-31 augusti, 2018 (inlägg utgår)

Vecka 34: Hösten kan anas i börsvinden

Vecka 33: Något stort är på gång

Vecka 32: Fortsatt högtryck på het börs

Vecka 31: Tvärnit väntar i augusti

Vecka 27: Säkrar upp inför semestern

Vecka 26: Fyller på i favoriterna

Vecka 25: Midsommarbordet är dukat

Vecka 24: Medverkan på Aktiespararna Summer Campus i Strömstad 13-14 juni, 2018 (inlägg utgår)

Vecka 23: En potentiell rökare in i portföljen

Vecka 22: Öresunds ögonsten glänser

Vecka 21: Skräckblandad förtjusning i portföljen 

Vecka 20: Börsvinden har vänt

Vecka 19: Attraktivt ingångsläge efter kollapsen

Vecka 18: Kliver av kursraketerna 

Vecka 17: Fortsätter att ligga på köpsidan

Vecka 16: Succé för reflationsboken 

Vecka 15: Dags för en rejäl studs?

Vecka 14: På rätt spår

Vecka: 13: Spännande läge i pressade aktier

Vecka 12: Tvillingköp i het sektor

Vecka 11: Vårkänslor i portföljen 

Vecka 10: Oförutsägbart virrvarr på börsen

Vecka 9: Marknaden ute på tunn is

Vecka 8: Rea på Stockholms kronjuvel

Vecka 7: Trappan upp, hissen ned

Vecka 6: Det värsta är ännu inte över

Vecka 5: Jobbig vecka i portföljen

Vecka 4: Spänn fast säkerhetsbältet

Vecka 3: Plattan i mattan

Vecka 2: Fyndläge i industriaktien

Vecka 1: En vinnande strategi 

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.