Aktiespararna

Examen i bokhandelsakademin

Av Hans-Olov Öberg
22 mars 20216 min lästid
Analysen publicerades klockan 10:45, 22e mars, 2021. .
Den omstöpning av Volati som pågår kulminerar i den ytterst intressanta, troliga, utdelningen av Akademibokhandeln till aktieägarna. Aktien är långsiktigt köpvärd.

Vad är egentligen Volati? Den första gången jag ställde mig frågan var när budskapet om bolagets köp av Akademibokhandeln flashade upp på min mobilskärm, ironiskt nog minuterna innan jag skulle in med bilen på Besikta (att anse som Volatis hittills mest lyckade affär) för den årliga genomgången.

Volati grundades 2003 av två tidigare studiekamrater som efter att ha skaffat sig erfarenheter på annat håll startade någonting som till en början mest påminde om ett spretigt investmentbolag. En stor del av de satsade pengarna kom från den ene grundaren Karl Perlhagens lyckade resa med familjebolaget Cross Pharma som senare gick samman med Meda.

Det första bolag som köptes (2004) var en tillverkare av spannmålsanläggningar. Åren därpå förvärvades rörelser inom husgeråd, avfuktning, legotillverkning och ortopediska hjälpmedel. Industriellt kanske en betraktare saknar den röda tråden, men i teorin handlade det om bolag med stabila verksamheter, stadiga kassaflöden och rimliga värderingar som så småningom kunde förädlas till det vi ser idag: ett bolag med en samlad omsättning som närmar sig sju miljarder kronor, innefattar två affärsområden (Salix och Industri) med närbesläktade verksamheter, samt det tämligen fristående benet Akademibokhandeln.

Efter försäljningen av det lyckade innehavet i Besikta sitter bolaget på en nettokassa som kommer att komma aktieägarna till del genom en extrautdelning under året. Ett byte på VD-posten har annonserats där Mårten Andersson som tillbringat sju år i ledningen för bolaget kliver in som styrelseordförande i Akademibokhandeln och Salix, och nuvarande finanschefen Andreas Stenbäck axlar det yttersta ansvaret.

Men det som gör Volati riktigt intressant för marknaden i detta skede, är den förannonserade utdelningen av Akademibokhandeln. Rent formellt har det formulerats som att en utdelning av bolaget skall utredas, men retoriskt har företrädare för bolaget i medierna uttalat sig på ett sätt som ger det tydliga intrycket av att utdelningen skall genomföras om inget oförutsett sker. Den brasklappen är förstås klok: med nuvarande börsstämning kan en förändring av klimatet ske lika snabbt som solsken byts till snöstorm i mars.

Varför detta intresse för Akademibokhandeln? Därför att den genom en notering blir bokbranschens strategiska nyckelpjäs. Akademibokhandeln är den obestridda ettan på fysisk bokhandel i Sverige. Dess nätgren, Bokus är tvåa efter Adlibris vad bokhandel över nätet anbelangar. Och utmanaren inom digital distribution, Bokus Play, är förvisso sist in på marknaden efter giganterna Storytel och Bookbeat (samt Nextory) men har med kopplingen till Akademibokhandeln och dess snart två miljoner starka kundklubb med mera en oerhörd potential.

Med andra ord: här finns plötsligt en stark, börsnoterad distributionskanal som får ett värde för många spelare. Vill Bonnier avhända sig sin näthandel (Adlibris) eller kanske sin digitala bokdistribution (Bookbeat) mot ett ägande i en noterad, större enhet? Vill entreprenörerna bakom Nextory ta Akademibokhandelsvägen till en börsnotering? Eller, kan rentav Storytel se ett intresse av att komplettera sin digitala verksamhet med ett ”analogt” ben som skulle passa som hand i handske för det helägda bokförlaget Norstedts?

Teorierna kan göras än vildare och fler. Med en utdelning till aktieägarna får Volati ett värde på bolaget samtidigt som huvudägarna i Volati även fortsättningsvis sitter i förarsätet vad gäller Akademibokhandelns framtida hemvist.

Frågan är förstås vad det här innebär för Volatis ägare idag. Svaret är att det helt och fullt hänger på hur bruden kläs inför en utdelning/introduktion. Om Akademibokhandeln skulle få en värdering som avspeglar dagens försäljningsfördelning blir det kanske inte så spännande.

Värderingen av rena handelsföretag idag är inte hög – ett globalt snitt ligger på en EV/EBITDA på cirka 12 gånger, vilket skulle ge ett värde i närheten av de 700-800 miljoner kronor som Volati betalade vid köpet 2017.

Men vad händer om man lyckas skapa en trovärdig plan för hur bolagets försäljning skall växa digitalt? Här finns förstås multipelexpansion att hämta. Renodlad digital bokdistribution som Storytel handlas snarare i multiplar av försäljningen, något som skulle hissa värdet av en framtida Akademibokhandel med flera miljarder.

Spelet på Volatiaktien blir med andra ord till övervägande del en sannolikhetskalkyl för vilken framtid som presenteras när bolaget riggas för utdelning. Att bolaget nu namnändras till ”Bokusgruppen” ger en tydlig fingervisning om ambitionerna. Blir visionen ett företag som efter att under kommande år ha expanderat på den svenska marknaden genom att exploatera sin stora kundkrets i butikerna i den digitala affären, ska växa internationellt? I sådana fall finns här (optimistiskt kalkylerat, för att visa på potentialen) 20-40 kronor per aktie att hämta för de som äger aktier i Volati när (om) Akademibokhandeln delas ut.

Samtidigt finns resterande, välskötta delar av Volati kvar, ett bolag som med försäljningen av Besikta och den starka försäljnings och resultattillväxten väl har bevisat sig som en intressant blandning av serieförvärvare, industriellt utvecklingsbolag och investmentbolag.

Även om en värdering av Volati innehåller som synes många okända variabler, är huvudintrycket en aktie som är väl värd att äga åtminstone upp till 120-kronorsnivån.

Transparensinformation: artikelförfattaren driver även ett bokförlag som levererar titlar till Akademibokhandeln.

Dela med dig