Aktiespararna

Exklusiv whiskyfond klar för börsen: ”Attraktiv marknad”

Av David Flatbacke-Karlsson
10 januari 20182 min lästid

Whisky på börsen?
Ja, du hörde rätt.
Som sparare kommer du att kunna köpa in dig i The Single Malt Fund.
– En attraktiv investeringsmarknad, säger Christian Svantesson, fondens vd, till Dagens Industri.

Ny mark bryts på börsen.

Sveriges – och troligtvis även världens – första fond av whiskeykaraktär kommer till den noterade miljön.

The Single Malt Fund vill ge investerare chansen att skaffa sig exponering mot en växande marknad.

Den 12 mars är planen att historia ska skrivas. Då är det tänkt att The Single Malt Fund ska göra debut på NGM (Nordic Growth Market) efter att nu ha fått ett godkännande, rapporterar Dagens Industri.

Bolagets affärsidé går ut på att kapitalet ska placeras och ge stark avkastning till fondens ägare genom att köpa och sälja whisky som är av det mer ovanliga och exklusiva slaget.

– Rare whisky har på senare år utvecklats till en attraktiv investeringsmarknad med god avkastning och omsättning. Genom att skapa en riktig fond, reglerad och börsnoterad i Sverige och under Finansinspektionens tillsyn, vill The Single Malt Fund öppna denna marknad för vanligt folk, säger grundaren och vd:n Christian Svantesson till DI.

Så ser upplägget ut

The Single Malt Funds ambition är att ta in uppemot 25 miljoner euro, motsvarande omkring 250 miljoner kronor, enligt Christian Svantesson. Det ska ske genom så kallade andelslån. Fonden sägs vara stängd och är tänkt att likvideras efter sex år.

Som sparare kan du investera direkt i fonden. Något som görs genom att teckna andelar under teckningstiden. När The Single Malt Fund väl är på börsen går det endast att införskaffa sig andelar i andra hand genom börsen.

Dela med dig