Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-08-08

Experten: ”Då kommer börskraschen”

wysiwyg_image

Ett större fall lurar runt hörnet.
Här är den förväntade tidpunkten för börsraset – och en större sättning, enligt en ansedd expert.

Världens börser har trivts som fisken i vattnet.

Uppgången kan komma att fortsätta en tid – men sedan blir smällen desto tyngre.

I alla fall om en ansedd ekonom får rätt i sin teori.

”Det kommer att orsaka en korrektion”

Ingen kan ha undgått att aktiemarknaderna runt om i världen, minus ett par fnurror på tråden, har gått som tåget de senaste åren efter den stora finanskrisen 2008. Rekord har slagits på löpande band. Det är inte omöjligt att den positiva utvecklingen kommer att fortsätta ett tag framöver. Förutsatt att Giles Keating, som har arbetat över 30 år på schweiziska storbanken Credit Suisse, vet vad han pratar om.

Men Giles Keating är också tydlig med att han tror att en tydlig sättning kommer att bli verklighet på börsen inom kort. Något som beror på centralbankernas fortsatt expansiva penningpolitik.

– Jag tror att ekonomin är stabil, men jag tror inte att styrräntorna kommer att gå upp lika fort som många förväntar sig. Det kommer att orsaka en korrektion, säger han till CNBC.

LÄS ÄVEN: Fem sätt att bli miljardär

Så långt bort är kraschen

Britten Giles Keating, som nu är ordförande för Werthstein Institute, menar att den längre börsuppgången troligtvis inte är över ännu – trots en stundande nedgång inom kort.

– En krasch är, enligt mig, två år bort. Men jag tror att ett riktigt tapp kommer inom två månader.

I förra veckan föll dollarn till sin lägsta nivå ställd mot euron på två och ett halvt år. Mycket beroende på att många tvivlar på att amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer att följa sin tidigare förväntade räntehöjningscykel. James Bullard, chef vid Fed-kontoret i St. Louis, säger att han kommer att skaka på huvudet åt kommande räntehöjningar. Sådana kan hota inflationsmålet om 2 procent, enligt honom, skriver CNBC.

ECB-chefen Mario Draghi har också klargjort att det kommer att dröja innan den europeiska centralbanken kan sluta med sina penningpolitiska stimulanser.

MISSA INTE: Mötet med H&M-Persson

Här är experternas prognoser

Hur mycket kommer börsen att tappa i slagstyrka, då?

– Låt oss säga 10 procent, säger Giles Keating.

En som däremot inte tror att en sättning är nära förestående är Jeremy Siegel. Ekonomiprofessorn har tidigare berättat för CNBC att han ser det glada humöret leva vidare på börsen. Bättre ekonomiska resultat än väntat och en stark global tillväxt talar för att marknaden kommer att fortsätta locka investerare, menar han.

LÄS OCKSÅ: Så mycket stiger Icas försäljning