Aktiespararna

Experten: Därför ska guldpriset fortsätta upp

Av Annelie Östlund
8 april 20245 min lästid
Eric Strand, grundare av AuAg Fonder.
Guldpriset ligger redan på all time high-nivåer. Experten säger att priset på guld – men också på silver – ska fortsätta upp. Det här är varför.

Amerikanska investmentbanken Goldman Sachs spådde tidigare i år att guld skulle nå rekordnivån 2300 dollar per troy-uns (drygt 31 gram) under året. Men redan tidigare i veckan var priset uppe på den nivån.

JP Morgans färska prognos ligger samtidigt på 2500 dollar – en inte orimlig gissning enligt Eric Strand, grundare av AuAg Fonder.

”Vid årsskiftet sa vi att vi tror på 2475 dollar i slutet av året. Det kändes då som en optimistisk prognos. Men nu har priset redan varit uppe i 2300 så nu ser prognosen ganska trolig ut.”

De nya rekordnivåerna förklaras av många olika omständigheter, däribland det faktum att investerare ser en räntesänkningscykel framför sig vilket brukar leda till ett högre guldpris.

En annan viktig orsak är att världens centralbanker sedan några år tillbaka dammsuger marknaden på fysiskt guld.

”Centralbanker trycker pengar och orsakar därmed en monetär inflation. Samtidigt har de sedan finanskrisen 2008 själva varit stora köpare av guld, som i allmänhet betraktas som ett bra skydd mot just inflation”, säger Eric Strand.

Men de centralbanker som nu är största nettoköpare av guld tycks inte bara vara intresserade av inflationsskydd. Många av de länder som ökar sina guldreserver i snabbast takt hamnar långt ner i olika demokratiindex.

Genom att öka guldreserver och minska reserver i exempelvis amerikanska statspapper minskar exponeringen mot vedergällningar från EU och USA i form av frysta tillgångar.

Bedömningen är att frysningen av ryska tillgångar i spåren av anfallskriget mot Ukraina ska ha eldat på inte minst Kinas intresse för fysiskt guld.

2022, samma år som Ryssland invaderade Ukraina, nettoköpte centralbankerna 1088 ton guld enligt World Gold Council, en internationell branschorganisation för guldindustrin med säte i Storbritannien. 2023 var motsvarande siffra 1037 ton. Det kan jämföras med 255 ton 2020.

Kinas centralbank, som ökade sina guldreserver med 225 ton under 2023, har seglat upp som världens enskilt största guldköpare. Centralbanken rapporteras nu sitta på 2235 ton guld vilket dock fortfarande är en liten del – 4% – av Kinas enorma internationella reserver.

Detta samtidigt som Kina minskar sitt innehav av amerikanska statsobligationer.

Internationella medier, däribland Financial Times, spekulerar i att Kinas agerande beror på att regimen vill minska beroendet av den amerikanska dollarn som reservvaluta efter sanktionerna mot Ryssland och med anledning av de ökade spänningarna mellan länderna.

Polens centralbank, som under förra året ökade sitt guldinnehav med 57% till 359 ton, var den näst största köparen 2023. Det innebär att guld står för 12% av Polens internationella reserver samtidigt som Polens centralbankchef uttryckt att han vill att den andelen ökar till 20%.

Branschorganisationen World Gold Councils prognos är att centralbankernas fortsätter med sina guldköp, om än inte i samma takt som under de två senaste åren.

Industrin behöver silver

Eric Strand tror också att silverpriset ska fortsätta upp och nämner två skäl. Det ena är att silver är förhållandevis billigt jämfört med guld.

”Guldet är 85 gånger dyrare än silver, vilket är en väldigt hög siffra. Vi förväntar oss att den så kallade guld/silver-kvoten minskar till 70 i år vilket skulle innebära en prisökning från 27 till 35 dollar.”

Det andra skälet till att Strand spår en uppgång i silverpriset är att silver behövs i industriproduktionen.

”Industrin kan inte göra något utan silver – inte en dator, inte en mobiltelefon, inga solceller, inga bilar. Och en elbil behöver dubbelt så mycket silver som en ’vanlig’ bil”, säger han.

Silver leder elektricitet och värme bättre än något annat ämne och den förväntade globala efterfrågan på silver för 2024 är 1,2 miljarder uns, den näst högsta nivån som någonsin registrerats. Samtidigt spekuleras det i att den starka efterfrågan från industrin kommer att leda till en fysisk brist på silver.

”Problemet är att inte finns några stora reserver av silver, som det finns av guld. Och att starta nya silvergruvor gör man inte bara sådär utan vidare då silver ofta en biprodukt man får i samband med utvinning av andra metaller”, säger Eric Strand och fortsätter:

”Blir det en fysisk brist på silver går priset spikrakt uppåt.”

De har störst guldinnehav

Ton% av reserverna
USA8 133,569,7
Tyskland3 352,568,7
IMF2 814,0
Italien2 451,866,0
Frankrike2 437,066,8
Ryska federationen2 329,626,1
Kina2 257,54,3
Schweiz1 040,08,0
Japan846,04,3
Indien817,08,5

LÄS MER: Handelsbanken köprekar Stockholmsbörsens råvarubolag

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig